Provincie Gelderland

Besluit stopzetten ontwikkeling zandwinning F3b Maasbommel gehandhaafd

Besluit stopzetten ontwikkeling zandwinning F3b Maasbommel gehandhaafd

Antwoord op uitspraak Raad van State: Uit de bespreking vandaag door Gedeputeerde Staten blijkt dat de provincie vindt dat zij indertijd goed en zorgvuldig heeft gehandeld wat betreft het stopzetten in februari 2001 van ontwikkeling van de zandwinlocatie F3b Maasbommel: er is indertijd serieus rekening gehouden met verschillende belangen en er bleken voldoende veelbelovende alternatieven voor zandwinning. Dat het geloof indertijd in de alternatieven gerechtvaardigd was, blijkt overigens ook uit een recente tussenevaluatie van de alternatieve zandwinlocaties naar zandwinning die ook vandaag in GS is besproken.

De provincie moest naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State in juli j.l. opnieuw een besluit nemen over het stopzetten van de Nimby-procedure, die er indertijd op was gericht om via een dwangprocedure de zandwinning bij Maasbommel te realiseren. Het college van GS heeft dit vandaag gedaan en is ingegaan op alle ingediende bezwareb van bijvoorbeeld de ontzanders en de staatssecretaris. Tevens zijn alle belangen die indertijd een rol hebben gespeeld bij de beslissing (opnieuw) in de afweging betrokken.

Alternatieven
GS vinden dat zij goede argumenten hebben om haar besluit tot stopzetting van het zandwinproject F3b Maasbommel te handhaven.De provincie vond en vindt nog steeds dat er indertijd geen noodzaak was om de in gang gezette Nimby-procedure door te zetten. Op basis van nieuwe onderzoeken bleek dat er wel degelijk hoopvolle alternatieven voor zandwinning bleken te bestaan, zowel bij bestaande als nieuwe locaties. Intensief bestuurlijk overleg met onder meer de provincie Brabant, de gemeente West Maas en Waal en de staatssecretaris zorgde voor nieuwe kansen en openingen.

Zo kwam de gemeente West Maas en Waal met een concreet alternatief om op een andere plek in de gemeente zand te gaan winnen. De provincie Brabant was in voor een grote zandlening aan Gelderland. Vanuit het rijk kwamen signalen dat er mogelijk perspectief was op zandwinning in het kader van rivierverruiming; een mogelijkheid die voor die tijd niet aan de orde was. En uit nieuwe onderzoeken bleek bovendien dat er concrete uitbreidingsmogelijkheden bestonden voor zandwinning op bestaande zandwinlocaties. Allemaal redenen voor de provincie Gelderland om eerdere besluitvorming nog eens zorgvuldig te overwegen en bij te stellen.

Afweging
Bij het stopzetten heeft ook een rol gespeeld het grote maatschappelijke verzet vanuit de bevolking tegen zandwinning op deze plek. In een brede belangenafweging tussen de bezwaren vanuit de bevolking en de gemeente, de belangen van de provincie en het Rijk (het leveren van 59 miljoen ton zand voor 2009) en de belangen van de ontzanders voor continuïteit in de bedrijfsvoering heeft de provincie in het voorjaar van 2001 een welbewuste keuze gemaakt.

Evaluatie
De verwachting dat er voldoende alternatieven voor zandwinning gevonden zouden worden blijkt bovendien zeer reëel te zijn. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde 2e tussen evaluatie alternatieven F3b Maasbommel. Hier blijkt dat de oorspronkelijke doelstellingen gemakkelijk gehaald zullen worden. Met het stopzetten van F3b Maasbommel besloot de provincie indertijd om voor minimaal 15 miljoen ton zand naar alternatieven te zoeken. Dit lijkt nu ruimschoots gehaald te worden: de alternatieven worden nu al geraamd op 22,6 tot 27,8 miljoen ton.

De hardheid van de alternatieven is verder toegenomen: de 8 miljoen ton zandlening van Noord-Brabant is volledig vergund, enkele uitbreidingen en verdiepingen van bestaande winningen zijn nu in vergunningsprocedure en bij de locatie Over de Maas is medewerking van het Rijk verkregen. Uit de tussenevaluatie blijkt dat van de reguliere zandwinningen alleen de H1 locatie bij Beuningen achterblijft. De ramingen van deze locatie zijn inmiddels bijgesteld. Desondanks is de Gelderse taakstelling om voor 2009 aan het Rijk 59 miljoen beton- en metselzand te leveren haalbaar

Meer informatie vindt u bij :*2e tussenevaluatie alternatieven F3b Maasbommel: Henk Mogenzomp, Marieke Dijkstra Landelijk Gebied (026) 3598349

*Besluit stopzetting F3b: Guus Janssen, Jan Bekhuis Ruimtelijke Ordening (026) 3599230

Ga naar Actueel