Provincie Utrecht

Persbericht

GS subsidiëren aanleg heidestroken door landgoed Den Treek

10-9-2002
GS hebben op 10 september 2002 besloten tot subsidiëring van in totaal 50.167 euro voor de aanleg van twee heidestroken door de bossen van landgoed Den Treek-Henschoten in de gemeenten Leusden, Woudenberg en Maarn. De stroken moeten verschillende heideterreinen op het landgoed met elkaar en met omliggende heidegebieden verbinden.

Het vergroten en verbinden van de veelal kleine heideterreinen op de Utrechtse Heuvelrug is noodzakelijk om de karakteristieke soorten heide en heischrale milieus te behouden. De aaneenschakeling van heideterreinen is onderdeel van beleid dat is vastgelegd in het Beleidsplan Natuur en Landschap van de provincie uit 1992, het Plan Veiligstelling Gebieden uit 1996 en de nog te verschijnen Bosnotitie (2002).

Het heideproject op Den Treek is een goed voorbeeld van particulier natuurbeheer. Het landgoed, dat zich steeds meer toelegt op natuurbeheer, werkt toe naar versterking van de natuurwaarden volgens een gefaseerde aanpak die in 1998 is vastgelegd in een plan. In het verleden werd al het project Ringheuvels uitgevoerd, waarbij bospercelen tot heide zijn omgevormd. In de toekomst zullen nog andere onderdelen van het plan worden gerealiseerd.

Meer informatie: Adelei van der Velden, telefoon 030-258 33 25 of Adelei.van.der.Velden@Provincie-Utrecht.nl