Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 september 2002

VRAGEN VAN DE LEDEN VAN HEEMST EN DIJKSMA (beiden PvdA) AAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

1. Wat heeft de N.S. gedaan om een vlotte afwikkeling van de bezoekers van de voetbalwedstrijd Nederland tegen Wit- Rusland van afgelopen zaterdag in Eindhoven te waarborgen?
2. Hoe is te verklaren dat na afloop van deze wedstrijd de Intercity van 22.35 uur precies op tijd, maar slechts half gevuld, vertrok in de richting Rotterdam en Den Haag, waardoor honderden reizigers verbijsterd achterbeleven toen ze ontdekten dat de volgende treinen een gigantische vertraging hadden opgelopen?
3. Hoe is te verklaren dat de volgende Intercity in die richting minstens 40 minuten vertraging had?
4. Waarom is in de richting Den Bosch/ Utrecht een supporterstrein met een slechts beperkte capaciteit ingezet en waarom had de reguliere Intercity iun die richting van 22.38 uur een verttraging van meer dan een half uur? 5. Realiseert u zich wat voor wanordelijkheden hadden kunnen ontstaan als honderden supporters onder iets andere onstandigheden hun woede en frustratie de vrije loop hadden gelaten en wat gaat u doen om dit de NS aan het verstand te peuteren?
6. Hoeveel mensen zullen zich na deze ervaring bij de volgende interlandwedstrijd van het Nederlands elftal twee keer bedenken voor ze de trein nemen?
7. Waarom roept de NS bij dit soort gelegenheden geen tot zeer summiere reizigersinformatie om en wat gaat u doen om de NS ervan te overtuigen dat reizigers recht hebben op informatie, ook ovber alternatieve reismogelijkheden?
8. Welke geste heeft de NS in de richting van de gedupeerde reizigers gemaakt en wat gaat u doen om de NS zo ver te krijgen dat de supporters op zijn minst een excuus krijgen?

Wat gaat u doen of regelen om er voor te zorgen dat bij volgende interlandwedstrijden dit soort buitensporige vertragingen niet meer voorkomen