Ingezonden persbericht

Beste,

Hierbij ontvangt u onze persberichten van de aankondigingen die vanmorgen op de Apple Expo in Parijs tijdens de Keynote door Steve Jobs zijn gedaan.

Mocht u meer informatie wensen of fotomateriaal van de Keynote, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,


---

Patrice Hijsterborg

MarCom & PR Manager

Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40

Fax: +31 (0) 30 659 38 50

Email:
1998,1998,FFFEhijsterborg.p@euro.apple.com

ArialWeb:
1998,1998,FFFEhttp://www.apple.com/nl0000,0000,FFFD

Meld u aan voor Apple eNews:

1998,1998,FFFEhttp://www.apple.com/nl/enews0000,0000,FFFD


---

PERSBERICHT

Voor de wereldwijde marktVerdana

Verdana

Razendsnelle opmars Rendezvous-netwerktechnologie van Apple

Verdana

Bunnik, 10 september 2002 - De nieuwe, innovatieve Rendezvous-netwerktechnologie van Apple wordt direct al door tal van ontwikkelaars geïmplementeerd in allerlei apparatuur en programmatuur, zoals consumentenelektronica, printers, pakketten voor het beheer van bedrijfsdatabases en onderwijsprogrammatuur. Philips, Canon, Xerox, Sybase en World Book kondigen vandaag aan dat ze ondersteuning voor Rendezvous gaan integreren in hun huidige en toekomstige producten. Ze volgen daarmee Rendezvous-pioniers als Hewlett-Packard, Epson en Lexmark.

Rendezvous kan voorzieningen die op een IP-netwerk (zoals een Ethernet-netwerk of een draadloos 802.11-netwerk) zijn aangesloten, automatisch detecteren en daar vervolgens een verbinding mee maken. Rendezvous maakt daarbij gebruik van nieuwe
standaardnetwerkprotocollen en van een technologie die gebruikersconfiguraties overbodig maakt. Rendezvous maakt deel uit van Mac OS X versie 10.2, het nieuwe besturingssysteem van Apple. Inmiddels zijn tientallen bedrijven bezig om de nieuwe technologie in hun producten te integreren.

"Niemand wil meer dat de kern-netwerktechnologie thuis, op school of op kantoor in handen is van één bedrijf", zegt Steve Jobs, CEO van Apple. "Rendezvous is een subliem voorbeeld van hoe open standaarden innovatie kunnen stimuleren en tot een snelle integratie van nieuwe technologieën kunnen leiden in tal van producten."

"Apple en Philips hebben dezelfde visie op de toekomst", aldus Gerard Kleisterlee, CEO van Koninklijke Philips Electronics. "We zijn er allebei van overtuigd dat de moderne consument droomt van een situatie waarin alle elektronische apparaten in huis met elkaar communiceren. Ze kunnen dan bijvoorbeeld de muziek die in iTunes op de Mac is opgeslagen, afspelen via het Philips-stereosysteem in de huiskamer, of de foto's in iPhoto als diapresentatie vertonen op hun Philips Flat TV. Met Rendezvous wordt deze droom werkelijkheid. Philips vindt het een goede zaak dat Apple bij de ontwikkeling van Rendezvous heeft gekozen voor een open standaard en een open architectuur. We gaan ondersteuning voor Rendezvous integreren in toekomstige Philips-producten."

"Canon levert een belangrijke bijdrage aan de snelle opmars van de revolutionaire Rendezvous-netwerktechnologie van Apple", zegt Amit Bagchi, Marketing Director voor de printerproducten van Canon. "We integreren momenteel al Rendezvous-technologie in de nieuwe grootformaat- en netwerkprinters ImagePROGRAPH W2200, W7200 en W7250, zodat deze straks automatisch worden geconfigureerd in kantoornetwerken."

"De nieuwe Rendezvous-technologie van Apple gaat deel uitmaken van al onze toekomstige producten", zegt Rob Stewart, Vice President Worldwide Marketing van Xerox Office Printing Business. "Dankzij Rendezvous zijn de nieuwe Xerox Phaser-netwerkprinters straks nog eenvoudiger in het gebruik."

"Rendezvous is een ongelooflijk innovatieve technologie die ons in staat stelt om de voordelen van de snelle, schaalbare Sybase-databases te combineren met het legendarische gebruiksgemak van de producten van Apple", aldus Dr. Raj Nathan, Senior Vice President en General Manager van de Sybase Enterprise Solutions Division. "Sybase is de eerste leverancier van bedrijfsoplossingen die Rendezvous-technologie ondersteunt. Dankzij Rendezvous kan Adaptive Server Enterprise 12.5 van Sybase, dat is bedoeld voor Mac OS 10.2 Server, automatisch clients detecteren en servers configureren, wat de totale eigendomskosten voor onze klanten aanzienlijk zal reduceren."

"De nieuwe 2003-editie van World Book voor Mac OS X maakt optimaal gebruik van de Rendezvous-technologie van Apple. Hierdoor kunnen studenten de resultaten van hun speurwerk en hun bladwijzers in World Book bijvoorbeeld automatisch uitwisselen", zegt Michael Ross, Executive Vice President en uitgever van World Book, Inc. "Rendezvous is een veelbelovende technologie, die ongetwijfeld zal leiden tot nieuwe, innovatieve producten voor het onderwijs."

© 2002 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac en Mac OS zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

# # #

PERSBERICHT

Voor de wereldwijde marktVerdana

Verdana

Mac OS X vanaf 2003 het exclusieve opstartsysteem

Verdana

Bunnik, 10 september 2002 - Apple maakt vandaag bekend dat vanaf januari 2003 alle nieuwe Mac-modellen uitsluitend zullen opstarten met Mac OS X als besturingssysteem. De meeste Mac OS 9-programma's kunnen echter nog steeds worden gebruikt met behulp van de meegeleverde Classic-programmatuur van Apple. Er zijn nu al bijna vierduizend programma's beschikbaar die volledig op Mac OS X zijn afgestemd.

"We verwachten dat Mac OS X tegen het einde van dit jaar op twintig procent van alle in gebruik zijnde Mac-computers wordt gebruikt, waarmee dit de snelste overstap op een nieuw besturingssysteem uit de geschiedenis is", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Apple en andere fabrikanten kunnen hun aandacht en resources vanaf nu volledig richten op Mac OS X, in plaats van deze te verdelen tussen twee verschillende besturingssystemen."

Alle nieuwe Mac-computers worden sinds januari 2002 geleverd met Mac OS X als standaardbesturingssysteem. Meer dan 75 procent van de klanten die deze Mac-computers hebben aangeschaft, heeft ervoor gekozen om met Mac OS X te werken. Apple schat dat het aantal Mac OS X-gebruikers nu al meer dan drie miljoen bedraagt en verwacht dat dit aantal aan het einde van het jaar zal zijn toegenomen tot vijf miljoen (wat neerkomt op meer dan twintig procent van alle Mac-computers die momenteel in gebruik zijn).

"We zijn bijzonder tevreden dat Apple deze stap zet om de acceptatie van Mac OS X te bevorderen", aldus Kevin Browne, general manager van de Macintosh Business Unit van Microsoft Corp. "Versie 10.2 van Mac OS X is bijzonder geavanceerd. Volgens ons levert de combinatie van Mac OS X versie 10.2 en Office v.X onze klanten de kracht en compatibiliteit die ze nodig hebben."

"De duidelijke koers die Apple vaart met betrekking tot de overstap op Mac OS X is een goede zaak", aldus Shantanu Narayen, executive vice president Worldwide Products van Adobe Systems. "Dankzij het groeiende aantal gebruikers van Mac OS X kunnen Adobe en andere programmatuurfabrikanten nu beter dan ooit innovatieve DTP-oplossingen ontwikkelen voor dit krachtige platform."

Klanten kunnen oudere Mac OS 9-programma's gewoon blijven gebruiken dankzij de Classic-programmatuur die bij Mac OS X wordt geleverd. Het onlangs uitgebrachte Mac OS X 10.2 bevat een bijgewerkte versie van de Classic-omgeving die twee keer zo snel opstart. Verder wordt de sluimerstand veel sneller uitgeschakeld als AppleTalk actief is en kunnen hetzelfde bureaublad, dezelfde mappen en dezelfde internetvoorkeuren worden gebruikt als onder Mac OS X. In Classic kunnen bovendien alle Mac OS X-bestandssystemen worden benaderd.

© 2002 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS en AppleTalk zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

# # #

PERSBERICHT

Voor de wereldwijde marktVerdana

Verdana

iCal van Apple nu beschikbaar

Verdana

Nieuw programma voor het beheren en uitwisselen van meerdere agenda's kan nu gratis worden gedownload

Verdana

Bunnik, 10 september 2002 - Apple maakt vandaag bekend dat iCal nu gratis kan worden gedownload vanaf www.apple.com/nl/ical. iCal is het innovatieve, nieuwe agendaprogramma van Apple waarmee gebruikers agenda's kunnen beheren en via het internet kunnen uitwisselen. Het programma is speciaal ontworpen voor Mac OS X versie 10.2, de belangrijke nieuwe versie van het besturingssysteem die meer dan 150 nieuwe functies en programma's bevat.

"Nooit eerder was het zo eenvoudig om al je agenda's bij te houden", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "iCal betekent een doorbraak voor het uitwisselen van agenda's via het internet met bijvoorbeeld je collega's, vrienden, familieleden, klanten, leveranciers, studenten of ouders."

Voor consumenten, studenten, docenten en mensen in het bedrijfsleven maakt iCal het volgende heel eenvoudig:

Symbol* activiteiten van één persoon of een groep personen aanmaken en beheren in een of meer agenda's;

Symbol* agenda's op het web zetten zodat collega's, vrienden en familieleden deze kunnen raadplegen;

Symbol* een abonnement nemen op agenda's die via het internet automatisch worden bijgewerkt om op de hoogte te blijven van planningen, privé-afspraken en schoolactiviteiten;

Symbol* activiteiten organiseren en bijhouden met behulp van de functie voor takenlijsten;

Symbol* in een oogwenk een afspraak in een agenda vinden dankzij de razendsnelle zoekfunctie;

Symbol* agenda's meenemen op een voor Bluetooth geschikte mobiele telefoon, een Palm OS-organizer of een iPod met behulp van iCal en iSync, een programma dat binnenkort door Apple wordt uitgebracht.

Apple stelt via het internet (www.apple.com/nl/ical) ook gratis agendamateriaal beschikbaar zodat gebruikers gemakkelijk sportevenementen, verschijningsdatums van nieuwe films en dvd's en feestdagen kunnen opnemen in hun iCal-agenda.

Prijzen en verkrijgbaarheid

iCal is per direct beschikbaar als gratis download op www.apple.com/nl/ical. Voor het gebruik van iCal is Mac OS X versie 10.2 vereist. Om agenda's op het web te zetten is een .Mac-account of toegang tot een WebDav-server vereist.

© 2002 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS en iPod zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.



# # #

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en internetproducten.

Websites van Apple:

Voor informatie over Apple: http://www.apple.com

Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl

Voor persberichten, achtergrondinformatie en contactinformatie: http://www.apple.com/nl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:



Patrice Hijsterborg

MarCom & PR Manager Apple Nederland

Kosterijland 42

3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40

Fax: +31 (0) 30 659 38 50

E-mail: hijsterborg.p@euro.apple.com