Nieuw-Vlaamse Alliantie


Sabena-getuige bevestigt partijpolitiek wanbeheer (10/09/02)

De parlementaire onderzoekscommissie Sabena ondervroeg vandaag dhr. Michel Van der Stichele, vanaf 1996 lid van de raad van bestuur van Sabena. Op vragen van N-VA-kamerlid Karel Van Hoorebeke verschafte deze bevoorrechte getuige onthullende informatie omtrent de aanduiding en vergoeding van de leden van de raad van bestuur en het partijpolitiek wanbeheer.

Van der Stichele erkende dat de Belgische bestuurders werden aangeduid door de regering op basis van taalverhoudingen en partijpolitieke evenwichten. Enkel de drie traditionele politieke families (christen-democraten, liberalen en socialisten) waren vertegenwoordigd in de raad van bestuur. Bekwaamheid en ervaring inzake luchtvaart deden niet terzake, enkel de partijkaart van de kandidaat-bestuurders was van tel.

Op vraag van N-VA-kamerlid Karel Van Hoorebeke bleek dat deze bestuurders tot 1999 een jaarlijkse vergoeding ontvingen van 100.000 fr. In 1999 werd dit bedrag maar liefst verviervoudigd tot 400.000 fr. Bovendien konden zij genieten van diverse voordelen, zoals gratis vliegtuigtickets voor de hele familie.

Voor deze royale vergoedingen moesten de bestuurders slechts 8 vergaderingen per jaar bijwonen, eventueel ook enkele bijzondere vergaderingen. Vanaf 1999 ontvingen de bestuursleden zodoende meer dan 40.000 fr. per vergadering. De bestuurders dienden - met uitzondering van de voorzitter -zelfs geen verantwoording af te leggen aan de aandeelhouders en moesten enkel goedkeuren wat de Zwitserse leden van de Raad van Bestuur voorstelden.

De gewezen bestuurders voelen nu nattigheid en vrezen verantwoording te moeten afleggen voor hun fouten. Zij zijn dan ook druk doende met de organisatie van hun verdediging. Van der Stichele bevestigde dat de bestuurders onderzoeken of hun aansprakelijkheid als bestuurders gedekt is door een verzekering.

Spijts de mooie paars-groene beloftes over depolitisering, illustreert het Sabena-debacle de nefaste gevolgen van de partijpolitieke samenstelling van bestuursorganen. Het Sabena-personeel werd het slachtoffer van jarenlang wanbeheer te wijten aan partijpolitieke belangen, wars van elk professionalisme of bestuursvisie.

De N-VA dringt er bij de meerderheidspartijen op aan dat eindelijk het federaal regeerakkoord inzake depolitisering wordt uitgevoerd. Zodat dezelfde fouten zich niet steeds blijven herhalen. De link naar de NMBS ligt voor de hand: indien de regering verder gaat op de ingeslagen weg van partijpolitieke benoemingen ligt eenzelfde debacle in het verschiet.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Karel Van Hoorebeke, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---