Gemeente Bergen


Bezirksregierung beantwoordt brief


Bezirksregierung beantwoordt brief burgemeester

Bezwaren vliegveld Laarbruch nog in behandeling

9 september ontving de gemeente Bergen een brief van de Regierungspräsident J. Büssow van de Bezirksregierung.

Deze brief beantwoordt de brief van burgemeester Klaverdijk van 13 augustus jongstleden over het niet reageren van de Bezirksregierung op de binnengekomen (Nederlandse) bezwaren tegen de verleende vergunning van vliegveld Laarbruch. Hierna volgt de hele inhoud van de brief van de Regierungspräsident aan burgemeester Klaverdijk.

"Zeer geachte heer Klaverdijk,

Dank voor uw brief van 13 augustus 2002 betreffende de nog te verwachten antwoorden op de Nederlandse bezwaren tegen de verleende vergunning voor de Flughafen Niederrhein.

Zoals u in uw brief terecht opmerkt, is nog geen definitieve beslissing op de bij mij ingediende bezwaren genomen. Uit doelmatigheidsoverwegingen vindt de behandeling van de voorliggende bezwaren eerst plaats, nadat het Oberverwaltungsgericht NordrheinWestfalen een besluit genomen heeft over de voorlopige-voorzieningsaanvraag voor zover die is gericht op het herstel van de opschortende werking van de bezwaren.

Normaal gesproken is van de besluitvorming omtrent de voorlopige voorziening in beginsel een juridische richtinggevende uitspraak te verwachten, die voor de beslissing omtrent de bezwaarschriften een beslissende betekenis kan hebben. Als bijvoorbeeld het Gericht in het voordeel van de verzoeker beslissen, dan zou dat niet onbelangrijke gevolgen hebben.

Ik had niet verwacht, dat het Oberverwaltungsgericht tot nu toe nog geen beslissing zou hebben genomen en daarom zal ik naar aanleiding van uw brief een voorlopig antwoord uitvaardigen. Van dit antwoord zal ik via de gemeentelijke vertegenwoordiger respectievelijk via een perspublicatie kennis geven.

Omdat sprake is van een groot aantal bezwaarden wilde ik op dit moment niet alle bezwaarden een ontvangstbevestiging sturen. Ik hoop, dat u er begrip voor heeft, dat ik op dit moment in de procedure het grote aantal van gelijkluidende standaardbezwaren niet individueel kan beantwoorden.

Ik verzeker u, dat ik de belangen van uw burgers niet negeer en de ingediende bezwaren zullen dan ook redelijk beoordeeld worden. Zo spoedig mogelijk na de beslissing van het Oberverwaltungsgericht over de voorlopige voorziening zal ik besluiten omtrent de ingediende bezwaren.

Met vriendelijke groeten,

de Regierungspräsident

Jürgen Büssow"

Samengevat betekent de brief van Büssow, dat er nog gewacht moet worden op de beslissing op de bezwaarschriften. Het gerecht moet zich nog uitspreken over een verzoek van de gemeente Bergen en enkele anderen om de ombouw van het militaire vliegveld naar burgervliegveld op te schorten. Als daarover meer duidelijkheid is, worden de bezwaarschriften in behandeling genomen.

De brief van burgemeester Klaverdijk vindt u verderop, of klik hier