Apple Benelux

Mac OS X vanaf 2003 het exclusieve opstartsysteem

Bunnik, 10 september 2002 - Apple maakt vandaag bekend dat vanaf januari 2003 alle nieuwe Mac-modellen uitsluitend zullen opstarten met Mac OS X als besturingssysteem. De meeste Mac OS 9-programma's kunnen echter nog steeds worden gebruikt met behulp van de meegeleverde Classic-programmatuur van Apple. Er zijn nu al bijna vierduizend programma's beschikbaar die volledig op Mac OS X zijn afgestemd.

"We verwachten dat Mac OS X tegen het einde van dit jaar op twintig procent van alle in gebruik zijnde Mac-computers wordt gebruikt, waarmee dit de snelste overstap op een nieuw besturingssysteem uit de geschiedenis is", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Apple en andere fabrikanten kunnen hun aandacht en resources vanaf nu volledig richten op Mac OS X, in plaats van deze te verdelen tussen twee verschillende besturingssystemen."

Alle nieuwe Mac-computers worden sinds januari 2002 geleverd met Mac OS X als standaardbesturingssysteem. Meer dan 75 procent van de klanten die deze Mac-computers hebben aangeschaft, heeft ervoor gekozen om met Mac OS X te werken. Apple schat dat het aantal Mac OS X-gebruikers nu al meer dan drie miljoen bedraagt en verwacht dat dit aantal aan het einde van het jaar zal zijn toegenomen tot vijf miljoen (wat neerkomt op meer dan twintig procent van alle Mac-computers die momenteel in gebruik zijn).

"We zijn bijzonder tevreden dat Apple deze stap zet om de acceptatie van Mac OS X te bevorderen", aldus Kevin Browne, general manager van de Macintosh Business Unit van Microsoft Corp. "Versie 10.2 van Mac OS X is bijzonder geavanceerd. Volgens ons levert de combinatie van Mac OS X versie 10.2 en Office v.X onze klanten de kracht en compatibiliteit die ze nodig hebben."

"De duidelijke koers die Apple vaart met betrekking tot de overstap op Mac OS X is een goede zaak", aldus Shantanu Narayen, executive vice president Worldwide Products van Adobe Systems. "Dankzij het groeiende aantal gebruikers van Mac OS X kunnen Adobe en andere programmatuurfabrikanten nu beter dan ooit innovatieve DTP-oplossingen ontwikkelen voor dit krachtige platform."

Klanten kunnen oudere Mac OS 9-programma's gewoon blijven gebruiken dankzij de Classic-programmatuur die bij Mac OS X wordt geleverd. Het onlangs uitgebrachte Mac OS X 10.2 bevat een bijgewerkte versie van de Classic-omgeving die twee keer zo snel opstart. Verder wordt de sluimerstand veel sneller uitgeschakeld als AppleTalk actief is en kunnen hetzelfde bureaublad, dezelfde mappen en dezelfde internetvoorkeuren worden gebruikt als onder Mac OS X. In Classic kunnen bovendien alle Mac OS X-bestandssystemen worden benaderd.

©2002 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Power Mac, Xserve, Quartz, QuickTime, Finder, Sherlock, Rendezvous, Velocity Engine, iMovie, iPhoto, iTunes, SuperDrive, Apple Store en AirPort zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


***

Apple
Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Patrice Hijsterborg
Apple Nederland
Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik
Tel: +31(0)30-6593900
Fax: +31(0)30-6593850
E-mail: hijsterborg.p@euro.apple.com