EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Europees Parlement omarmt transportbesparing

Verladersorganisatie EVO verwelkomt de stemuitslag in de transportcommissie van het Europees Parlement over het Marco Polo- programma. Dit initiatief van de Europese Commissie is bedoeld om congestie te beperken en de milieuprestatie van het transport te verbeteren.

Het oorspronkelijke commissievoorstel was volgens EVO te veel gericht op het verschuiven van goederenstromen van de weg naar spoor en binnenvaart (modal shift). Subsidies voor transportbesparing kwamen niet in het Marco Poloprogramma voor. Transportbesparing is onder andere het kleiner en lichter maken van producten waardoor er minder behoefte is aan vervoer.
Ook projecten binnen het wegvervoer kwamen niet in aanmerking voor subsidie. Garanties voor een betere milieuprestatie ontbraken.

EVO heeft samen met de Europese werkgeversorganisatie UNICE bereikt dat het huidige Marco Poloprogramma open staat voor alle vervoerswijzen, inclusief het wegvervoer. Hierdoor kunnen ook projecten in het wegvervoer voor subsidie in aanmerking komen. Belangrijk is verder dat transportbesparing in het Marco Poloprogramma is opgenomen.

Uit de stemming van vandaag blijkt dat de transportcommissie van het Europees Parlement de zienswijze van EVO en UNICE volgt.

Het Marco Polorapport moet nog worden goedgekeurd door het voltallig Europees Parlement. Daarna moet de Raad van Ministers zich er nog over uitspreken.

Terug ...