PERSBERICHT

Parijs ­ Apple Expo, 10 september 2002

I.R.I.S. kondigt de IRISPen II voor Mac OS X aan.

De krachtigste penscanner die Mac-gebruikers
ooit in handen hadden

De IRISPen II voor Mac OS X, gebaseerd op de PCR-II-technologie (Pen Character Recognition, tekenherkenning met penscanner), is momenteel verkrijgbaar zowel in de Executive- als in de standaardversie. Dankzij de nieuwe OCR processor kan de scanner gedrukte en handgeschreven tekst en cijfers herkennen evenals barcodes, en dit in 91 talen.
Parijs ­ Apple Expo, 10 september 2002 - I.R.I.S. is een beursgenoteerde vennootschap (EURONEXT: IRI), gespecialiseerd in oplossingen voor automatische documentverwerking (ADP), elektronisch documentenbeheer (EDM), archivering en opslag van gegevens en optische tekenherkenning (OCR), kondigt vandaag de onmiddellijke verkrijgbaarheid van de versie van de IRISPen II voor Mac OS X.
Dankzij de IRISPen II kan de gebruiker gedrukte en handgeschreven tekst en cijfers en barcodes ingeven en deze rechtsreeks en onmiddellijk naar ALLE Macintosh-toepassingen zenden (zoals tekstverwerkingtoepassingen, rekenbladen, e-mails, online-databases, boekhoudsoftware, ...). De IRISPen II is een onmisbare productiviteitstool voor alle gebruikers die regelmatig op papier bestaande informatie naar hun computersysteem moeten overbrengen en op zoek zijn naar tijdbesparende oplossingen. Deze nieuwe, zeer krachtige tool zal het leven van een groot aantal gebruikers een stuk makkelijker maken.
Pierre De Muelenaere, Algemeen Directeur en CEO van I.R.I.S. Group legt uit: "Enkele maanden geleden was de introductie van de IRISPen II USB een zeer groot succes voor I.R.I.S. en het product kreeg in de internationale pers een groot aantal lofbetuigingen. We zijn dan ook zeer trots om hier, als wereldpremière, de Mac OS X-versie van de IRISPen II voor te stellen. Deze productlancering zal de positie van I.R.I.S. voor het Mac-platform verder versterken. Als resultaat van onze vele inspanningen in onderzoek & ontwikkeling zou deze productiviteitstool de Mac-gebruikers in vervoering moeten brengen door de tijd die ze bij het aanmaken van documenten kunnen besparen." Kenmerken van de IRISPen II
Uitgerust met een nieuwe OCR processor, gebaseerd op de unieke PCR-IItechnologie (Pen Character Recognition), levert de IRISPen II een optimale kwaliteit en snelheid voor tekenherkenning. De IRISPen beschikt over volgende kenmerken:

· Loopt natief onder Mac OS X - NIEUW

· Herkent meer talen: 91 talen - NIEUW

· De eerste penscanner die documenten met grijswaarden herkent - UNIEK
· Herkenning van matrixdocumenten, betere herkenning van documenten van slechte kwaliteit - VERBETERD

· Herkenning van tekst op gekleurde achtergronden - VERBETERD
· Nieuwe meertalige modus. Vergroot natuurlijk karakter Text-to-Speechmodule (synthetische spraak) - IRISPen II EXECUTIVE

· Functie voor gemengde herkenning: simultane herkenning tekst en barcodes - IRISPen II EXECUTIVE
Dankzij de voordelen van de USB-verbinding en de elektronica van I.R.I.S. verkrijgt u een veel grote verwerkingsnelheid en een betere beeldstabiliteit.
· Eenvoudige "Plug & Play"-installatie

· Stand-bymodus voor verminderd energieverbruik
· Stroomtoevoer via de USB-poort, geen AC/DC-adaptor nodig
· Betere resolutie en lichtgevoeligheid dankzij een nieuwe optische uitrusting en een nieuwe camera. Gevoelig betere verwerking van de informatiestroom
· Stabieler beeld bij variabele snelheden

· Digitaliseringsnelheid tot 8 cm per seconde
· Herkenningsnelheid tot 1.000 tekens per seconde De IRISPen beschikt over een nieuw en uniek beeldaanpassingsvermogen:
· Beeldscherm met beeldweergave in grijswaarden om de kwaliteit van de afbeelding te controleren

· Softwarecontrole van de helderheid om de kwaliteit van de afbeelding te verbeteren.

· De functie "Despeckle" voor het verwijderen van ruis op de afbeelding (korrels)

· Mogelijkheid voor het in grijswaarden opslaan van afbeeldingen in uw toepassing
Text-to-Speech-module (synthetische spraak): Met de optie "Read & Speak" is een heldere en natuurlijk auditieve controle van de herkende tekst mogelijk. Terwijl u scant, kunt u de herkende tekst beluisteren! (Executive-versie). Prijs en verkrijgbaarheid
De IRISPen II zal in Europa en de VS via de distributiekanalen en de winkels worden verdeeld. De standaardversie zal verkrijgbaar zijn tegen de prijs van 159 ¤ (inclusief BTW) en de Executive-versie zal verkrijgbaar zijn tegen de prijs van 199 ¤ (inclusief BTW).
De IRISPen II is gelokaliseerd voor de 6 belangrijkste Europese talen. Technische configuratie
De IRISPen II draait zowel onder Mac OS 9 als Mac OS X, heeft minimaal 50 MB vrije schijfruimte, een vrije USB-poort en een CD-ROM-lezer nodig. Enkele woorden over I.R.I.S.
De Belgische onderneming Image Recognition Integrated Systems (I.R.I.S.) werd opgericht in 1987 en noteert op Euronext Brussels (IRI). I.R.I.S. is marktleider inzake optische karakterherkenning (OCR - "Optical Character Recognition"), automatische formulierlectuur en elektronisch documentenbeheer.
De activiteit van I.R.I.S. is verdeeld over twee divisies. "Office Products & Technologies"
Deze divisie ontwikkelt een breed gamma aan OCR-toepassingen voor de thuis- en kantoorgebruiker (SOHO) en verkoopt dat gamma wereldwijd. Haar bekende producten zijn:

· IRISPen II: een penscanner waarmee je tekst en cijfermateriaal met een eenvoudige handbeweging naar eender welke toepassing overzet. De penscanner is beschikbaar in de standaard versie ­ die leest tekst en cijfers in - en in de Executive versie ­ die leest tekst, cijfers, handgeschreven getallen en streepjescodes in en biedt tevens spraaksynthese.
· Readiris Pro: een OCR-pakket voor flatbed scanners, "all-in-one" apparaten ("Multifunctional Peripherals") en digitale camera's. Readiris Pro herkent kleurendocumenten in wel 93 verschillende talen en zendt de herkenningsresultaten rechtstreeks naar Microsoft Word en Excel. Readiris slaat de herkenningsresultaten ook op in de bekendste formaten waaronder HTML en Acrobat PDF. Tot op heden werden er meer dan 10 miljoen licenties verkocht. Readiris Pro werd als OCR-software verkozen door Hewlett-Packard, Agfa, Panasonic enz.

· De I.R.I.S. Business Card Reader en Cardiris: een complete oplossing (hardware en software) om visitekaartjes te archiveren, te indexeren en te herkennen. Uw contacten worden makkelijk naar uw PDA, databanken of contact manager uitgevoerd. "Professional Systems"
Deze divisie biedt oplossingen de professionele gebruiker oplossingen aan om papieren documenten te "dematerialiseren". Zo kan u die documenten via het Internet of via een Intranet/Extranet gaan verspreiden voor gemeenschappelijk gebruik. U kan tevens elektronische documenten archiveren en opslaan.
De belangrijkste oplossingen zijn:

· Automatische formulierlectuur en intelligente documentherkenning: automatische invoer van formulieren en niet-gestructureerde documenten in papiervorm of in een elektronisch formaat.

· Elektronisch documentenbeheer: zorgt voor het verzamelen, indexeren, raadplegen en gemeenschappelijk gebruiken van elektronische documenten.
· Knowledge management: consulting van hoge kwaliteit om de collectieve kennis die aanwezig is in een onderneming of organisatie te verzamelen, te bewaren en optimaal te gebruiken.

· Systemen voor strategische communicatie ("Enterprise Information Portals"): ontwikkeling en installatie van op DocShare gebaseerde portaalsites bij de beroepsverenigingen en de "large accounts".

· Enterprise Information Portals: de ontwikkeling en installatie van geïntegreerde, op I.R.I.S. DocShare gebaseerde portaalsites voor beroepsverenigingen en "large accounts".
· Archivering en gegevensopslag: ontwerp, architectuur en installatie van oplossingen om elektronische data op te slaan, te archiveren en te beveiligen. In 2001 realiseerde I.R.I.S. Group een omzet van 35.340.034 ¤. I.R.I.S. stelt meer dan 240 werknemers te werk in haar vestigingen te Louvain-la-Neuve en Brussel (België), te Massy en Rueil-Malmaison (Frankrijk), in Luxemburg en te Boca Raton en Atlanta (VSA). Voor verdere informatie omtrent onze onderneming, onze oplossingen of en producten surft u best naar de I.R.I.S. webstek http://www.irislink.com.
Hoe kunt u verdere informatie verkrijgen?
Hoofdkwartier I.R.I.S. Europa
Perscontact Perscontact
Catherine Rochigneux Caroline Roussel
Tel: +32 (010) 48 74 38 Tel: +32 (010) 48 74 56
Fax: +32 (010) 45 34 43 Fax: +32 (010) 45 34 43
E-mail: catherine.rochigneux@irislink.com E-mail: caroline.roussel@irislink.com Journalisten kunnen zich inschrijven op de Extranet website van I.R.I.S. door te klikken op de link http://www.irislink.com/partners/press/index.html. Ze zullen dan een persoonlijke login en een paswoord ontvangen dat hen toegang verleent tot de Extranet website van I.R.I.S. waar heel wat bedrijfs- en productinformatie beschikbaar is.
I.R.I.S. Extranet I.R.I.S voor journalisten: http://www.irislink.com/partners/press/index.html I.R.I.S. Extranet voor investeerder: http://www.irislink.com/investor/index.html I.R.I.S. Extranet voor reselllers: http://www.irislink.com/partners/reseller/index.html I.R.I.S. Extranet voor VARs: http://www.irislink.com/partners/var/index.html