Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 10 september 2002

B&W-Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Verslag werkbezoek aan Rundu (2002/8415)
In augustus hebben burgemeester Cor de Vos, gemeentesecretaris Piet van Elteren en beleidsadviseur Dirk Bellens een tiendaags werkbezoek gebracht aan partnerstad Rundu. Tijdens het bezoek hebben zij vooral workshops gegeven over de gemeentelijke organisatie. Het bezoek is afgesloten met de ondertekening van een nieuw 4-jarig programma van samenwerking tussen de twee gemeentelijke organisaties. Belangrijkste punten daarin zijn financieel management, duurzaam wijkbeheer en stadsontwikkeling. Tijdens het bezoek is ook de voortgang bekeken van de bouw van de klaslokalen die gefinancierd zijn uit de actie Steun Scholen Rundu. Een deel is al in gebruik genomen en een deel zal bij aanvang van het nieuwe schooljaar geopend worden voor de leerlingen van het primair onderwijs.

College wil voorzieningen voor rampenstaf verbeteren (2002/...) Om tijdens een crisis of ramp onnodig tijdsverlies te voorkomen, is het noodzakelijk dat zich op elk moment de door de burgemeester gevormde rampenstaf (BeleidsTeam, het Gemeentelijk Operationeel Team (GOT) en de mogelijke daaraan gekoppelde actiecentra) zo snel mogelijk en optimaal kan functioneren. Daarvoor is een geschikte locatie, die voorzien is van de juiste inrichting en middelen. Deze locatie wordt ook wel aangeduid als ´het gemeentelijk coördinatiecentrum´. Wat betreft de inrichting en middelen gaat het om zaken als: noodstroomvoorziening, verbindingsruimten, beleidsruimten, communicatie- en informatie voorzieningen, en dergelijke. In het kader van de ´wensen nieuw beleid 2002´ heeft de gemeenteraad ¤ 228.600,-- beschikbaar gesteld voor de aanschaf van bovengenoemde zaken. Het college stelt de raad nu voor om het benodigd budget nu definitief beschikbaar te stellen.

Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek

Automobielbedrijf kan uitbreiden (2002/8223)
De gemeente heeft een bouwvergunning verleend voor de uitbreiding van het automobielbedrijf van dhr. Sille aan de Ambachtsweg 10 in Nieuwegein. Tegen dit besluit is een bezwaar ingediend. Het besluit zou in strijd zijn met het bestemmingsplan en het zorgvuldigheidsbeginsel. Het college heeft dit bezwaar onderzocht en geconstateerd het niet in strijd is met het bestemmingsplan en dat er zorgvuldig is gehandeld. Het bezwaar is daarom ongegrond verklaard. De geplande uitbreiding kan plaatsvinden.

Staatssecretaris LNV verleent ontheffing Flora- en faunawet voor Het Klooster (2002/8218) Door de aanleg van het bedrijvenpark Het Klooster wordt de natuur in het gebied aangetast. Voor een aantal zeldzame planten en dieren is ontheffing van de Flora- en faunawet vereist. Begin augustus heeft de staatssecretaris van Landbouw Natuurbeheer en Visserij deze ontheffing onder voorwaarden verleent. Voor een aantal dieren moet bijvoorbeeld een geschikt nieuw leefgebied buiten Het Klooster worden gevonden (bruine en groene kikkers, padden, kleine watersalamanders, egels, huisspitsmuizen en bosspitsmuizen). Of de dieren moeten worden verjaagd zodat deze dieren zelf een nieuw leefgebied zoeken (hazen, konijnen, rosse woelmuis, woelrat, veldmuis, aardmuis, bosmuis en de dwergmuis). Verder wordt aangeraden voor een aantal diersoorten een nieuw leefgebied te zoeken binnen de nieuwe groene en ecologische zones van het plangebied. Het college heeft kennisgenomen van de ontheffing. Op korte termijn wordt in samenspraak met het ministerie van LNV en lokale milieubelangengroepen bepaald hoe uitvoering wordt gegeven aan de ontheffing. Hiervoor wordt eerst advies gevraagd van een gespecialiseerd extern bureau.

College verleent tijdelijke bouwvergunning voor plaatsing woonunits bouwterrein Lekbrug (2002/8217) Het college verleent een tijdelijke bouwvergunning aan het bedrijf Strukton betonbouw-Max Bogl. V.o.f. voor de plaatsing en van 11 tijdelijke woonunits op het bouwterrein bij de Lekbrug. Het bedrijf heeft deze woonunits nodig om werknemers die van ver komen, tijdelijk onderdak te bieden. De werknemers werken mee aan de verbreding van de Lekbrug tussen Nieuwegein en Vianen. De bouwvergunning wordt verleend voor de duur van de bouw.

College handhaaft besluit tegen vestiging winkel Hildo Kropstraat (2002/4788) Het college heeft in april een verzoek om vestiging van een winkel aan de Hildo Kropstraat afgewezen. Reden hiervoor was dat het verzoek in strijd is met zowel het bestemmingsplan als het detailhandelsbeleid. Voor het gebied Jutphaas geldt dat wanneer een verzoek tot detailhandel niet past in het bestemmingsplan en als het verzoek buiten het winkelconcentratiegebied Jutphaas valt, er geen medewerking wordt verleend aan een artikel 19 procedure. Tegen dit besluit is bezwaar gemaakt. Het college ziet echter geen aanleiding om op haar besluit terug te komen. Het algemeen belang van voortzetting van het detailhandelsbeleid is groter dan het particulier belang van een bestemmingsplanvrijstelling. Wel merkt de bezwaarmaker terecht op dat het weigeringsbesluit niet ingaat op de motieven die hij bij zijn verzoek heeft genoemd. Het college zal dit alsnog doen.

College beantwoordt vragen VSP over binnenstad (2002/7020) De VSP (Verenigde Seniorenpartij) heeft een aantal vragen gesteld volgens artikel 42 van het reglement van orde van de raad inzake de binnenstadsplannen. Het college heeft een antwoordbrief opgesteld waarin aangegeven wordt dat sommige vragen al door het reeds vastgestelde Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad (IOB) beantwoord zijn en andere nog niet beantwoord kunnen worden hangende uitkomsten van deelprocessen.

College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/8411) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Stedebouwkundig programma van eisen Herenstraat/Armensteeg (2002/8408) Het college heeft het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE), locatie Herenstraat- Armensteeg vastgesteld. Het SPvE betreft de panden aan de Herenstraat 39-40 en het pand op de Armensteeg 1. De gronden en de panden zijn verkocht. De nieuwe eigenaar wil de panden slopen en herontwikkelen tot winkels en woningen. Herontwikkeling mag niet volgens het huidige bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot. Om dat toch mogelijk te maken is een onderbouwing nodig van de ruimtelijke mogelijkheden waarbinnen een herontwikkeling moet passen. Het SPvE geeft die onderbouwing. Deze onderbouwing vormt de basis voor de planologische procedures die nodig zijn om alsnog herontwikkeling mogelijk te maken.

Benoeming lid Raad van Commissarissen Sportinrichtingen (2002/8535) Door het vertrek van wethouder Lubbinge moest worden voorzien in een vacature in de Raad van Commissarissen van de NV Sportinrichtingen Nieuwegein. Het college heeft besloten wethouder van financiën Monrooij aan te wijzen.

Collecte door Rotaryclub tegen polio (2002/8534)
In diverse steden in het land wordt de inentingsactie tegen meningokokken C door Rotary-afdelingen aangegrepen om geld in te zamelen voor de actie "Polio de wereld uit". Rotaryclub Nieuwegein wil dit doen op 23 en 24 september bij sporthal Galecop, de inentingslocatie. Het college heeft hiervoor een collectevergunning verleend.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Nieuw kader voor sociaal-cultureel werk Nieuwegein (2002/8224) Het college van Nieuwegein heeft een nieuw beleidskader voor het Nieuwegeinse sociaal-cultureel werk ontwikkeld, en legt dat in oktober voor aan de gemeenteraad. Belangrijkste thema's zijn innovatie, kwaliteit, flexibiliteit en vraaggestuurd werken. Het college stelt aan de raad ook voor om de bezuiniging die aan SWN (Stichting Welzijn Nieuwegein en omstreken) in het kader van "Ruimte maken" was opgelegd te schrappen. Mede om reeds langer bestaande knelpunten in de huisvesting op te lossen steunt het college een accommodatieplan dat SWN heeft opgesteld. Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Kapvergunning ten onrechte verleend (2002/7271)
Op 23 juli jl. is een kapvergunning aan de heer Verhoeve voor het kappen van een esdoorn op zijn perceel aan de Graaf Rupertlaan 36. Deze kapvergunning is echter niet geldig omdat de gemeente (één dag) te laat heeft gereageerd. In de bomenvergunning staat namelijk dat als de gemeente niet binnen 8 weken beslist, de kapvergunning wordt geweigerd. De gemeente is dan niet meer bevoegd op de aanvraag te beslissen. Het staat de heer Verhoeve vrij een nieuwe aanvraag in te dienen.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Kleine begrotingswijzigingen (2002/8405)
Het college heeft enkele kleine wijzigingen op de begroting 2002 vastgesteld. Deze wijzigingen hebben nauwelijks tot geen consequenties voor de begroting. Het college stelt het presidium van de raad voor dit voorstel op 17 oktober 2002 te behandelen.

Bezwaarschrift parkeren Herenstraat ongegrond (2002/241) Het college heeft een bezwaarschrift tegen het parkeerverbod op een deel van de Herenweg ongegrond verklaard. Op 4 december 2001 heeft de gemeente Nieuwegein een parkeerverbod ingesteld langs een deel van de Herenstraat. Parkeren is verboden ten zuiden van de Rijnhuizerbrug aan de kant van de woningen en ten noorden van de Rijnhuizerbrug aan de waterkant. Toen er nog eenrichtingverkeer was, lag er voor de fietser in de tegengestelde rijrichting een fietsstrook afgeschermd met een doorgetrokken streep. Een dergelijke fietsstrook is verboden voor auto's. Dit impliceerde dus een parkeerverbod. Sinds 17 juli 2001 is de Herenstraat weer tweerichtingsverkeer. Daarmee is de fietsstrook (en het impliciete parkeerverbod) vervallen. Sindsdien geven geparkeerde auto's steeds vaker overlast aan fietsers. Met name bij de verkeersdrempel is dat soms onveilig. Daarom moest het parkeerverbod op een andere wijze worden heringevoerd. Het bezwaar tegen het parkeerverbod ging met name om het parkeerverbod ten noorden van de Rijnhuizerbrug. Omdat er - op iets meer loopafstand - voldoende parkeergelegenheid is, is het bezwaar ongegrond verklaard. De bezwaren die naar voren worden gebracht geven geen aanleiding om de verkeersmaatregel te herroepen. Hiermee blijft het besluit van 4 december 2001 gehandhaafd.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de (beoogd) raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

Invoerdatum 13-9-2002