Erasmus Universiteit Rotterdam

11 september 2002

Armoede ingekleurd

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit hebben de afgelopen jaren diverse Jaarrapporten Armoede en Sociale Uitsluiting uitgebracht. Uit deze jaarrapporten bleek onder meer dat de armoede in Nederland in de tweede helft van de jaren negentig ondanks de gunstige economische situatie en het gevoerde armoedebeleid niet is verminderd. Op woensdag 11 september 2002 vindt de presentatie plaats van een nieuw onderzoek waarin niet zozeer cijfers, maar de verhalen van arme mensen centraal staan.

Hoe ervaren mensen het om arm te zijn in een rijk land. Hoe zijn ze in de situatie van armoede terechtgekomen. Welke rol speelt informele ondersteuning voor arme huishoudens. En hoe wordt het door de overheid gevoerde armoedebeleid ervaren?

Dit soort vragen staan centraal in een kwalitatief onderzoek onder arme huishoudens dat is uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Godfried Engbersen van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. De onderzoekers spraken met ruim 200 leden van arme huishoudens in Amsterdam en Rotterdam. Om met de respondenten in contact te komen zijn de onderzoekers (Annelou Ypeij en Richard Staring) deels in de betreffende wijken gaan wonen.

Er zijn vier rapporten over dit onderzoek verschenen:


* Armoede in Amsterdam-Noord (Annelou Ypeij, Erik Snel en Godfried Engbersen)

* Armoede, migranten en informaliteit in Rotterdam-Delfshaven (Annelou Ypeij, Richard Staring en Godfried Engbersen)
* Armoede en bestaansstrategieën: formele en informele sociale zekerheid in Amsterdam-Zuidoost (Annelou Ypeij en Erik Snel)
* Sociaal investeren in de sociale infrastructuur (Annelou Ypeij en Godfried Engbersen)

De rapporten worden gepresenteerd op een studiemiddag met inleidingen van: prof. Godfried Engbersen (onderzoeksleider), Paul de Beer (onderzoeker WRR), Gerda Verburg (CDA-Kamerlid) en Agnes Jongerius (voorzitter Sociale Alliantie tegen Armoede).

Noot voor de pers
Presentatie woensdag 11 september
Tijd: 14.00 17.00 uur
Plaats: Siswo, Plantage Muidergracht 4, Amsterdam Info: secretariaat RISBO, tel. (010) 408 2124
Zie ook www.eur.nl/risbo/
De rapporten zijn verkrijgbaar op bij de presentatie op 11 september en tevens telefonisch te bestellen bij het secretariaat van onderzoeksinstituut RISBO, tel. (010) 408 2124

INLINE] INLINE]