Korps: Friesland, plaats: Fryslân 11-09-2002
Politieberichten 10/9 (13.00 uur) t/m 11/9 (07.00 uur)

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Omstreeks 12.15 uur vond een aanrijding plaats op de Schrans. Een 49-jarige inwoner van Marsum stak al lopende, met een fiets aan de hand, de weg over zonder uit te kijken. Een 79-jarige inwoner van Leeuwarden reed over de Schrans en kon een aanrijding met de overstekende man niet meer voorkomen. Per ambulance is de 49-jarige overgebracht naar MCL Zuid.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Maandag tussen 07.50 uur en 16.45 uur had een 29-jarige inwoonster van Britsum haar auto geparkeerd op het parkeerterrein van MCL ziekenhuis aan de Henri Dunatweg. Een raam van de auto was vernield en uit de auto werd weggenomen een autoradio. Totale schade 300 Euro

Drachten: winkeldiefstal
Omstreeks 13.20 uur werd door de bedrijfsleider van een supermarkt aan het Molenend een 69-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had 2 blikjes bier en een fles port weggenomen en deze niet betaalt. Afgehandeld via Kort-Om

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
Omstreeks 13,30 uur werd op de Appelstraat gecontroleerd een 41-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij reed in een personenauto. Bij controle bleek hij niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Auto werd in beslag genomen en tegen de man zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Drachtstercompagnie: aanrijding met letsel
Omstreeks 13.05 uur vond een aanrijding plaats op de kruising Wytse Peetswei en Folgersteloane. Op de Wytse Peetswei reed een 43-jarige inwoner van Twijzel. Hij gaf op de kruising geen voorrang aan een 20-jarige inwoner van Surhuisterveen, die op de Wyste Peetswei reed. De 20-jarige botste met de auto tegen een zware aanhangwagen, die gekoppeld was achter de auto van de 43-jarige. Brandweer heeft de 20-jarige uit zijn auto bevrijd. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten met letsel aan borst en gezicht.

Leeuwarden: diefstal uit bedrijf
Tussen 14.00 uur en 14.30 uur werd vanuit een kantoor van een bedrijf aan de Tesselschadestraat een laptop weggenomen. De laptop stond in een van de spreekkamers van het bedrijf. Aangifte hiervan werd gedaan door een 41-jarige inwoner van Goutum.

Witmarsum: te snel rijden.
Omstreeks 13.30 uur werd geconstateerd dat een 44-jarige inwoner van Sint Nicolaasga veel te hard reed op de Rijksweg A7. Na correctie bleek hij 171 km per uur te rijden, dus 51 km te hard. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt en tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

De Knipe: aanrijding met letsel
Omstreeks 14.05 uur vond een aanrijding plaats op de Meyerweg. Een 24-jarige inwoner van Lippenhuizen en een vrouw uit Steenwijk reden achter elkaar over genoemde weg. Ter hoogte van perceel 5 wilde de vrouw afslag om de oprit in te rijden. De 24-jarige zag dit te laat en remde en botste vervolgens tegen de achterzijde van de voor hem rijdende auto. De vrouw uit Steenwijk, leeftijd onbekend, werd per ambulance met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen.

Sint Nicolaasga: diefstal bromfiets
In de nacht van maandag op dinsdag werd vanuit een garage bij een woning aan de Heide weggenomen een bromfiets van het merk Honda, kleur: zwart en voorzien van het verzekeringsplaatje XTN924. De garage was niet afgesloten. Waarde ongeveer 2000 Euro. Aangifte werd gedaan door een 16-jarige inwoner van Sint Nicolaasga.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Omstreeks 15.30 uur werd in een supermarkt aan het Hoeksterend een 47-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Hij werd betrapt voor het wegnemen van een pakje grillworst. Aangifte werd gedaan door een 21-jarige inwoner van Leeuwarden. De 47-jarige kreeg een Kort-Om 115 Euro

Dokkum: winkeldiefstal
Omstreeks 16.00 uur werd in een supermarkt aan de Strobosserweg een 46-jarige inwoonster van Buitenpost aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had bij deze winkel een paar schoenen en een pakje kauwgom weggenomen. Tevens werd aangetroffen een spijkerbroek, die zij had weggenomen bij een kledingzaak. Aangifte werd gedaan door een 30-jarige inwoner van Dokkum. Aangifte door de kledingzaak is tevens gedaan. Via Kort-Om 115 Euro afgehandeld.

Burgum: winkeldiefstal
Omstreeks 16.30 uur werd in een supermarkt aan de Schoolstraat een 16-jarige inwoner van Burgum aangehouden voor winkeldiefstal. In de winkel had hij een pakje sinaasappelsap leeggedronken en wilde zonder te betalen de winkel verlaten. Aangifte werd gedaan door een 35-jarige inwoner van Buitenpost. Afgehandeld via een HALT-procedure/

Heerenveen: oplichting
Omstreeks 18.05 uur werd een 45-jarige inwoner van Heerenveen in een supermarkt aan de Gedempte Molenwijk, door een beveilingsmedewerkster, aangehouden voor oplichting. Hij had voor 23 Eurocent meer druiven bij de kassa aangeboden, dan dat hij had afgewogen. Via Kort-Om afgehandeld.

Oosterwolde: bedreiging met wapen
Omstreeks 19.50 uur stond een 18-jarige inwoner van Appelscha en bestuurder van een vrachtauto bij een bank aan de Quadoelenweg. Op een gegeven moment komen er twee manspersonen aanlopen. Eén van hen klopt op de ruit van de vrachtauto en trekt meteen de deur open. Tegen de bestuurder, de 18-jarige roep hij: Ik wil geld. De 18-jarige zegt dat hij geen geld bij zich heeft. Hierop trekt de man een pistool of een voorwerp, gelijkend op een pistool, uit zijn broeksband en zet dit tegen het hoofd van de 18-jarige. Dan wil de 18-jarige zijn geld afgeven en op dat moment roept de verdachte Geintje en loopt dan weg richting het centrum. Later blijkt de verdachte een 24-jarige inwoner van Oosterwolde te zijn. Deze werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek. Het pistool waarmee hij gedreigd heeft, blijkt een grijze pistoolaansteker te zijn.

Wirdum: te snel rijden
Omstreeks 21.15 uur werd op de kruising Wirdum geconstateerd dat een 54-jarige inwoner van Ried met zijn auto 141 km per uur reed. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 70 km. Tegen de 54-jarige zal proces-verbaal worden opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Kimswerd: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 00.45 uur werd op de Kimswerderlaan een 62-jarige inwoonster van Arum gecontroleerd. Op het bureau blies zij 265 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur. De zaak is via Kort-Om afgehandeld.

Augustinusga: aanrijding met letsel
Op de Uterwei reed een 34-jarige inwoner van Surhuisterveen op zijn bromfiets over genoemde weg. Even voor Buitenpost ligt de bocht in de weg. Vermoedelijk heeft de 34-jarige in de bocht de macht over het stuur verloren en kwam ten val. Met een hoofdwond is de 54-jarige per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nij Smellghe te Drachten.

Oosterwolde: mishandeling
Op woensdag omstreeks 02.00 uur kwam een melding binnen, dat een persoon de ruiten van een woning aan de Westermaad aan het ingooien was. Ter plaatse gekomen, werd de man op de oprit aangetroffen en tegenover hem stond een manspersoon met een honkbalknuppel. Uit onderzoek bleek, dat de ingooiende man, een 24-jarige inwoner van Oosterwolde in eerste instantie bij de woning aanbelde. Er werd niet opengedaan, maar hij zag de bewoner wel achter het raam staan. Om de zaak een beetje op te hitsen, heeft hij toen de ruit van de voordeur ingegooid, Vervolgens verscheen een 29-jarige inwoner van Oosterwolde met een honkbalknuppel. Voordat deze kon slaan heeft de verdachte de 24-jarige, deze man twee klappen op zijn mond en op zijn neus gegeven. De eigenaar van de woning, een 21-jarige inwoner van Oosterwolde heeft aangifte gedaan van vernieling. De 24-jarige werd overgebracht naar het bureau en bij onderzoek bleek dat hij ook degene was die eerder op de avond een bestuurder van een vrachtauto met een pistool of een voorwerp gelijkend op een pistool, gedreigd had om zijn geld af te geven. Bij onderzoek bleek het pistool een grijs pistoolaansteker te zijn. Een verder onderzoek wordt ingesteld.

Heerenveen: wegrijden na aanrijding en weigeren bloedproef Woensdag omstreeks 02.45 uur kwam een melding binnen dat een bestuurder van een witte Opel Ascona , een personenauto, een aanrijding had gehad en hierna direct is weggereden. Op het Vliet had de bestuurder van deze auto een PTT-kastje omvergereden. Ook waren twee andere autos aangereden. Even later kon op de Wolvegaasterweg bedoelde auto worden aangehouden. Toen de auto stilstond vluchtte de bestuurder hiervan een tuin in en verstopte zich tussen de struiken. De man, een 30-jarige inwoner van Heerenveen, werd ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het bureau. Ook had hij alcohol genuttigd en had hij geen geldig rijbewijs. Op het bureau weigerde hij mee te werken aan een blaastest. Tevens bleek de Opel gestolen te zijn in Sneek. Tegen de man zal proces-verbaal worden opgemaakt voor verlaten plaats aanrijding, rijden zonder geldig rijbewijs, weigeren medewerking blaastest en diefstal van een personenauto.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Woensdag om omstreeks 03.45 uur zagen politiemensen op de Julianalaan een manspersoon fietsen. Het bleek een bekende van de politie te zijn en wel een 32-jarige inwoner van Leeuwarden. Bij staande houding zagen de politiemensen dat hij iets onder zijn jas verstopte. Dit bleek en laser radar te zijn en tevens bedrading van een autoradio. De man aangehouden en overgebracht naar het bureau , waar hij werd ingesloten. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Bureau Communicatie tel: 058 880 8272