ALGEMENE ONDERWIJSBOND AOB

Onderwijs gaat zwaar cao seizoen tegemoet

Onderwijs gaat zwaar cao-seizoen tegemoet

AOb-voorzitter Walter Dresscher: 'Dit is confettibeleid: het lijkt heel wat, maar wat overblijft is rommel.'

embargo tot woensdagavond 11 september 19.30

Utrecht - 11 september 2002 Het onderwijs koerst aan op een zwaar cao-seizoen, omdat het bod van de overheid van 2,5 procent veel te laag is om het leraarsberoep aantrekkelijker te maken. 'Wie denkt dat het lerarentekort is op te lossen zonder te investeren in mensen en scholen, loopt net als Paars II achter de feiten aan', zegt voorzitter Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond op de bijeenkomst voor kaderleden in Utrecht. Hij karakteriseert de plannen van het kabinet Balkenende als confettibeleid. 'Het lijkt heel wat als je het in de lucht gooit, maar als het neerdaalt is het gewoon rommel.'

De AOb is buitengewoon bitter over het gebrek aan onderwijsinvesteringen in het strategisch akkoord van de nieuwe coalitie, omdat een goed financieel onderbouwd meerjarenplan ontbreekt. Volgens Dresscher is zon investeringsplan nodig om het beroep aantrekkelijker te maken en de tekorten aan personeel op te lossen. Juist in een recessie zou de overheid moeten blijven investeren in kennis, is zijn standpunt. Nu dat ontbreekt, koerst het kabinet aan op een vertrouwensbreuk tussen onderwijs en overheid. Het opnieuw uitblijven van een goed voorstel. Paars II beloofde al dat er een meerjaren investeringsplan zou komen, stemt het onderwijs bitter. Hermans is nooit veel verder dan een toekomstschets en vage financiële voorstellen. Ook de financiering van goede investeringen, zoals Kennisnet heeft het vorige kabinet slecht geregeld. 'Die blijkt nu de houdbaarheid van een pak melk niet te overschrijden', merkt Dresscher op.

Een nieuw probleem dat Dresscher ziet aankomen is een veldslag om het loon in het onderwijs Op 31 december 2003 loopt de huidige cao af, een cao waarin naar aanleiding van het rapport Van Rijn een deel van de salarisachterstand van leraren is ingelopen. Het kabinet Balkenende dicteert nu een loonstijging van maximaal 2,5 procent voor de collectieve sector. En dat terwijl de inflatie vermoedelijk uitkomt op 3,25 procent, het spaarloon wordt afgeschaft en de pensioenpremies stijgen. 'Leraren kunnen rekenen op een forse aanslag op de koopkracht.' Dat maakt het beroep niet aantrekkelijker, waardoor Dresscher concludeert: 'los van deze acties, gaan wij een zwaar, zeer zwaar cao-seizoen in.

Woensdag 11 september 19.30 bijeenkomst kaderleden Algemene Onderwijsbond:
Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Utrecht

Meer informatie: Robert Sikkes (afd communicatie) 030-2989210,
06-53410159

11 sep 02 19:30