Provincie Friesland

11 september 2002 Statencommissie voor Algemene en Economische Zaken Aanvang: 17.00 uur
Plaats: Provinsjehûs, Tweebaksmarkt 52, Leeuwarden Secretaris: G. Kraak, tel. 058 - 292 56 18, e-mail: g.kraak@sis.fryslan.nl

Hoofdpunten

- Sportstad Heerenveen
Het project Heerenveen-Sportstad is een omvangrijk, aansprekend en vernieuwend cluster van voorzieningen op het gebied van sport, recreatie, onderwijs en gezondheidszorg van bovenregionaal belang. Voor een aantal onderdelen van het project is een subsidieverzoek ingediend bij de provincie. Voor ligt nu een voorstel van Gedeputeerde Staten om, onder een aantal voorwaarden, een provinciale bijdrage van maximaal ¤ 19 miljoen beschikbaar te stellen. De commissie wordt gevraagd haar advies hierover te geven. Bij de behandeling in de statenvergadering van 18 september 2002 zal de provinciale bijdrage definitief worden vastgesteld.
- Voorstel Interreg IIIB-project "FLOWS"
In het kader van het Interreg IIIB Noordzee-programma is een projectvoorstel genaamd "FLOWS" voorbereid. Het project behelst o.m. het genereren van goede hydrologische in-formatie en het vertalen van waterinformatie naar ruimtelijke plannen. Voorgesteld wordt om ¤ 120.000 aan provinciale cofinanciering beschikbaar te stellen voor dit project. De commissie wordt gevraagd hierover haar advies te geven.
-Voorstel Interreg IIIB-project "Kaderrichtlijn Water" Sinds december 2002 geldt de Europese "Kaderrichtlijn Water". Met deze richtlijn verplichten lidstaten zich om hun wateren in een goede ecologische toestand te brengen. Het voorliggende projectvoorstel is ontwikkeld om aanvullend hieraan op regionaal niveau praktische ervaring op te doen met het implementeren van de kaderrichtlijn water. Het voorstel ligt ter advisering voor aan de commissie.
- ICES project "De Kromme Grouw"
In het kader van ICES is een projectvoorstel aangemeld en beoordeeld. Het betreft het pro-ject "De Kromme Grouw". Doel van het project is om in combinatie met kadeherstel natuurvriendelijke oevers en enige recreatieve voorzieningen te realiseren. Het project ligt ter advisering voor aan de commissie.
- Voorstel invulling autovrije dag 22 september 2002 Provinciale Staten hebben op 24 juni 2002 een initiatiefvoorstel aangenomen betreffende het bevorderen van een autovrije dag. Dit initiatief is verder uitgewerkt en de commissie wordt nu gevraagd in te stemmen met de voorliggende opzet van de autovrije dag op 22 september a.s. en de bijbehorende financiering.
- Uitvoeringsovereenkomst Middelseerûte fase 2 De Middelseerûte (Leeuwarden - Sneek) is één van de twaalf trajecten van het Friese Merenproject. In verband met de uitvoering van de tweede fase van de Middelseerûte is een juridische overeenkomst tussen de betrokken partijen opgesteld. Deze overeenkomst ligt ter advisering voor aan de commissie. Verder wordt de commissie gevraagd in te stemmen met het beschikbaar stellen van ¤ 444.000 voor de uitvoering van infrastructurele werken binnen het projectonderdeel "Middelseerûte Inrichtingsplan Scharnegoutum".
- Kompasprojecten
In het kader van het Kompasprogramma 2002 zijn drie nieuwe projecten aangemeld en beoordeeld. Het betreft de projecten "Sailtrack", "Sloten: stad, land en water" en "Revitalisering bedrijventerrein Schipsloot te Wolvega". De projecten liggen ter advisering voor aan de commissie.
- Projectvoorstellen tweede tender 2002 budget Sociaal-Economisch Beleid Aan de commissie is een voorstel van Gedeputeerde Staten voorgelegd betreffende het al dan niet toekennen van een bijdrage aan projectvoorstellen die in het kader van de Verordening Sociaal Economisch Beleid zijn ingediend. De commissie wordt gevraagd in te stemmen met het voorstel.
- Subsidieverzoek St. Techno Fryslân
St. Techno Fryslân heeft een verzoek voor een extra financiële bijdrage gevraagd voor het opvangen van een aantal tegenvallers. Omdat het verzoek niet onder een provinciale subsidieverordening valt moeten Provinciale Staten hier formeel een besluit over nemen. Gedeputeerde Staten stellen voor om, op grond van een aantal argumenten, het verzoek af te wijzen. De commissie wordt gevraagd haar advies hierover te geven