Cordaid


---

Monique Peeters pers cordaid.dot Monkey 2 2 1601-01-01T00:00:00Z 2002-09-06T10:46:00Z 2002-09-06T10:46:00Z 2 863 4922 iconmedialab b.v. 41 9 6044 9.3821

Den Haag, 5 september 2002

Jongeren uit conflictregios op 11 september op bezoek

Memisa/Cordaid halen ambassadeurs voor de toekomst naar Nederland

Tien jongeren uit Manhattan, Afghanistan, Israël en de Palestijnse gebieden en Rwanda, komen vanaf vrijdag 6 september a.s. voor een week naar Nederland op uitnodiging van de KRO en Memisa/Cordaid. Met medewerking van bekende Nederlandse muzikanten zoals Frank Boeijen, Karin Bloemen en Daniel Lohues (zanger van Skik), studeren zij een lied in dat op een speciale televisieuitzending op 11 september ten gehore wordt gebracht.

De jongeren zijn rond de zestien jaar en via medewerkers en lokale partnerorganisaties van Memisa/Cordaid aangezocht deel te nemen aan het concert dat de KRO voor haar rekening neemt. Van hun gezamenlijk verblijf in Nederland worden opnames gemaakt, die te zien zijn in het programma.

Muziek verbroedert en dat is wat het programma op 11 september wil laten zien. De twee kinderen uit Rwanda, een Hutu en een Tutsi, hebben elkaar leren kennen in een van de zogeheten verzoeningsprojecten van Memisa, opgezet na de genocide van 1994 (zie bijlage). Zij zijn het levende bewijs dat verzoening tussen strijdende partijen mogelijk is.

Memisa, speciale gast in het programma, verbetert gezondheidszorg wereldwijd en is actief op het gebied van (medische) noodhulp. Memisa is onderdeel van Cordaid en vrede en conflict is een van de beleidsthemas waar Cordaid zich binnen haar programmas op focust. In 2001 waren 153 partners van Cordaid actief op het gebied van mensenrechten en democratisering en 89 op het gebied van vrede en verzoening. Ontwikkeling en vredesopbouw kunnen volgens Cordaid niet los van elkaar gezien worden, maar vragen om een geïntegreerde aanpak.

De jongeren kunnen goed vertellen over wat ze persoonlijk hebben meegemaakt en hoe ze de toekomst voor zichzelf, maar zeker ook voor de andere jongeren zien. Er zijn mogelijkheden voor interviews; er zijn tolken aanwezig.

Meer informatie?

Memisa/Cordaid, Mariska Smolders

tel. 070 3136 334 of 06 5342 8003

Jacqueline Bal

tel. 070 3136 507 of 06 5025 2278

Achtergrondinformatie

Memisa/Cordaid projecten in landen waar de jongeren vandaan komen

Afghanistan

Afghanistan is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. De laatste 23 jaar stonden in het teken van geweld en conflict, waardoor de sociale, politieke en economische infrastructuur van het land enorm is aangetast. In de delen die door de Taliban gecontroleerd waren, zijn vooral de vrouwen achtergesteld op het gebied van educatie en werkgelegenheid. Als gevolg van de conflicten leven twee miljoen Afghanen als vluchteling in Pakistan. Omdat Pakistan deze nieuwe introom van vluchtelingen niet kan behappen, heeft ze besloten de grenzen te sluiten. Naast de impact van de verschillende conflicten zorgen droogte en aardbevingen ervoor dat de zwakkeren extra klappen krijgen. Na de gebeurtenissen van 11 september is de verwachting dat 7,5 miljoen mensen, onder wie 2,5 miljoen binnen Afghanistan zelf, hulp nodig hebben. IbnSina is een Afghaanse hulporganisatie, die zich met steun van Memisa/Cordaid bezighoudt met basisgezondheidszorg in Afghanistan. Zo deelt deze organisatie voedsel uit aan kinderen en (zwangere) vrouwen en geeft ze voorlichting over goede voeding. IbnSina probeert door middels haar programmas een bijdrage te leveren aan vrede en verzoening, zodat Afghaanse vluchtelingen op den duur terug kunnen keren naar huis.

Rwanda

Sinds 1994 is Memisa/Cordaid actief in Rwanda. Een van haar partnerorganisaties in Rwanda is de stichting Barakabaho (betekent: Laat hun leven). Deze organisatie geeft medische en psychologische hulp aan vrouwelijke slachtoffers van verkrachting of mishandeling tijdens de genocide. Ook wordt aandacht besteed aan de opvang van weeskinderen en het zoeken in Rwanda naar foster-families, internaten en scholen.

Naast medische hulp (door verkrachtingen is ongeveer 90% van de vrouwen seropositief geworden) wil de stichting Barakabaho vrouwen toekomstmogelijkheden bieden door hen een vak te laten leren. Er is bijvoorbeeld een naaiatelier. Een belangrijke manier om vrouwen hun problemen te laten verwerken, is door te schrijven en te zingen. De wilskracht die deze vrouwen bezitten, ondanks alles wat ze hebben meegemaakt, is een goed voorbeeld van wederopbouw in Rwanda.

Palestijnse gebieden

Een van de minimumvoorwaarden voor de opbouw van een menswaardige en duurzame burgermaatschappij waarin het streven naar behoorlijk bestuur centraal staat, is het fundamentele recht op vrije meningsuiting. Uit angst voor kritiek op haar beleid, voert de Palestijnse Autoriteit een restrictief en in de huidige crisissituatie een repressief mediabeleid om afwijkende meningen en openlijke kritiek aan banden te leggen. Zo heeft de Palestijnse Autoriteit in het verleden verschillende kranten verboden, zijn journalisten gearresteerd en tot zware gevangenisstraffen veroordeeld en worden zoveel mogelijk middelen aangewend om de media tot zelfcensuur te dwingen.

Pyalara (Palestinian Youth Association for Leadership And Rights Activation) is een organisatie die

zich richt op de Palestijnse jeugd zonder onderscheid te maken naar sekse, afkomst of religie. De aanpak van de organisatie richt zich op de activering van de jeugd om op deze manier de gevolgen tegen te gaan van de steeds verder gaande isolatie van jongeren, die niet voor hun mening kunnen uitkomen en geestelijk worden gedrild. Pyalara wil de jongeren graag met elkaar in contact brengen, hen laten schrijven, discussiëren en communiceren opdat ze daadwerkelijk betrokken worden bij de vernieuwing van hun eigen gemeenschapsleven, thuis, op straat, bij jongerenplatforms, op school of in het buitenland. Een van de activiteiten is de uitgave van een jeugdkrant, The Youth Times, met een oplage van zevenduizend die verspreid worden onder honderd scholen in de Palestijnse Gebieden.