Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen

Open Monumentenavond 11 september
09-09-2002

Op woensdag 11 september wordt in cultureel centrum de Warenar de Open Monumentenavond gehouden met als titel ´Koopmansgeest, monumenten van de handel´. Met deze avond wordt een begin gemaakt met de 17de Open Monumentendag, die dit jaar op 14 september wordt gehouden. Het thema is ook dit jaar weer zeer toepasselijk voor onze gemeente. De Langstraat was en is het middelpunt van de Wassenaarse handel. Veel winkelpanden van toen zijn winkelpanden van nu.

Een specifiek pand dat herinnert aan de handel van weleer is De Waag gelegen aan de Kerkstraat tussen nrs. 11 en 15. Zaterdag zal dit 18de-eeuwse pandje, met 19de eeuwse kap, het terrein zijn van de opening van de 17de Open Monumentendag. De waag, nu behorende bij het zogenaamde huis van Engel Pompe aan de Kerkstraat 15 lag oorspronkelijk op het achtererf van de plaatselijke herberg Het wapen van Leyden. Het wegen was een duidelijk sociaal gebeuren, waar mensen van heinde en ver kwamen om hun boter, kaas, vee of wol te laten wegen. Na afloop van het wegen trof men bij elkaar in de herberg. Aan de oorspronkelijke functie van de ruimte achter de dubbele deuren herinnert nu alleen nog de ophanghaak. De uit 1675 stammende bascule is door de laatste eigenaar helaas meegenomen. Om het cultuurhistorische beeld weer enigszins compleet te maken, zou het bijzonder waardevol zijn, als de bascule en de gewichten weer op hun oorspronkelijke plek zouden terugkeren. Zaterdag zal in de Waag een kleine tentoonstelling te zien zijn van weeginstrumenten.

In Cultureel Centrum de Warenar wordt op woensdag 11 september om 19.45 uur door burgemeester mr. J.H.A. van den Muijsenberg een drietal tentoonstellingen, die het thema ´handel´ breed belichten, geopend.

Rond dit onderwerp is onderstaand programma opgesteld:

19.45 uur Opening van de tentoonstellingen in het kader van Open Monumentendag 2002 door burgemeester mr. J.H.A. van den Muijsenberg: ´Wassenaar Handelsdorp´, tekeningen gemaakt door middelbare scholieren van het Rijnlands Lyceum en diverse kunstwerken van beeldende kunstenaars van V.W.B.K., Ars & Studium en Silhouet 20.00 uur Videopresentatie over bloembollen met een toelichting van de heer Kees Overdevest, bloembollenkweker
20.30 uur Lezing over de bloembollenhandel door de heer Wim Topper, bloembollenkweker
20.45 uur Lezing over de graanhandel in Wassenaar door de heer Carl Doeke Eisma, molenaar
21.00 uur Presentatie boekje ´Koopmansgeest, Monumenten van de handel´

De tentoonstellingen zijn te bezichtigen van 11 september tot en met 23 oktober 2002.
Voor informatie over de openingstijden: (070) 511 83 82.