NOS



---

Extra lang Jeugdjournaal op 11 september

09-09-2002

Het NOS Jeugdjournaal verzorgt op woensdag 11 september een speciale uitzending, die geheel in het teken staat van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Nederlandse en Amerikaanse kinderen blikken in deze uitzending terug op die dag en praten over de gevolgen. De extra lange uitzending van aanstaande woensdag duurt 20 minuten (18.45 tot 19.05 uur). De presentatie is in handen van Hans Smit.

De Nederlandse kinderen die terugblikken op de aanslagen van vorig jaar, hadden gereageerd op een oproep op de website van het Jeugdjournaal. De redactie had daar om reacties op de aanslagen gevraagd. De Nederlandse kinderen halen niet alleen herinneringen op over 11 september 2001, maar vertellen ook wat er volgens hen na de aanslagen van vorig jaar in de wereld is veranderd. Dat doen ook Amerikaanse kinderen in New York. Zij maakten de aanslagen van zeer dichtbij mee. Het Jeugdjournaal sprak ook met hen over de herinneringen en de gevolgen van de aanslagen.

Speciale aandacht is er voor Timo, een Nederlands jongetje dat met zijn ouders in New York woont. Hij vertelde vorig jaar in het Jeugdjournaal dat hij en zijn familie toen hun huis tijdelijk moesten verlaten. Het Jeugdjournaal zocht Timo een jaar later weer op om te kijken hoe zijn leven sindsdien is verlopen.

Ook aandacht voor de gevolgen in de luchtvaart na de aanslagen van vorig jaar. Meteen na 11 september 2001 werden de veiligheidsmaatregelen op de grond en in de lucht drastisch aangescherpt. NOS Jeugdjournaal-verslaggever Lotje Boogmans nam het vliegtuig om zelf het aangescherpte veiligheidsbeleid in de luchtvaart te onderzoeken.

NOS Jeugdjournaal: extra lange uitzending op 11 september 2002, van 18.45 tot 19.05 uur op Z@ppelin. (Ingekorte) herhaling op 12 september tussen 07.45 en 08.00 uur en (met gebarentolk) tussen 11.40 en 11.55 uur, eveneens op Z@ppelin.

---