Partij van de Arbeid

AANKONDIGING

Amsterdam, 10 september 2002

'De terugkeer van de soevereiniteit en de mensenrechten in niemandsland:

11 september, een jaar na dato'

Lilian Gonçalves-Ho Kang You: "11 September, hoe ingrijpend ook, was geen Stunde Null, geen politieke oerknal waarvoor niets was, waarna alles kwam en waaruit alles verklaard kan worden. Zo zit en zat de wereld niet in elkaar. 11 September is de dag van een grote ramp. Dat staat vast. Maar het is ook een aanleiding en soms een excuus geworden voor zaken die blijkbaar een verontschuldiging behoeven.".

Op uitnodiging van de Evert Vermeer Stichting (EVS) en de Partij van de Arbeid (PvdA) houdt Lilian Gonçalves-Ho Kang You woensdagavond 11 september een lezing over 'De terugkeer van de soevereiniteit en de mensenrechten in niemandsland: 11 september, een jaar na dato'. Lilian Gonçalves is de voorzitter van Amnesty International afdeling Nederland. In haar lezing stelt Gonçalves dat sinds 11 september de politieke soevereiniteit van diverse staten, waaronder Amerika, is toegenomen. Dit verhoudt zich slecht met de internationale bescherming van mensenrechten. Ook is er sinds de aanslagen in New York en Washington een toename van de juridische niemandslanden, zoals Guatanamo Bay, waar honderden gedetineerden verstoken zijn van juridische bijstand en toegang tot een rechter.

De lezing wordt om 20.00 uur uitgesproken in De Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam. Na afloop van de lezing zullen Bert Koenders (PvdA Tweede-Kamerlid), Nico Schrijver (Vrije Universiteit Amsterdam) en Karel Koster (namens Platform Keer het Tij) hun reactie geven en met elkaar in discussie gaan onder leiding van Bas Soetenhorst (Parool-journalist). In de discussie daarna zal onder andere de situatie in Irak worden besproken.

Aanmelden voor het programma is gewenst. Publiek kan zich aanmelden bij De Rode Hoed: receptie@rodehoed.nl of 020-6385606. De toegang is gratis.

De pers kan zich aanmelden bij evs@pvda.nl.

Meer informatie: Janny de Boer, Evert Vermeer Stichting, 020 - 55 12 293 / 06-2128 5188