---

Ministerie van Defensie



---

foto: Startvoorbereidingen bij F-16 bij NATO Air Meet 02 (Peter Wiezoreck)

Luchtmacht-vliegers bijten spits af bij grote NAVO-oefening

11-09-2002

Een samengesteld detachement van 55 militairen van de Koninklijke Luchtmacht, afkomstig van 313, 315 en 910 (Onderhouds-) Squadron van de Vliegbasis Twenthe, neemt tot aanstaande vrijdag deel aan de NATO Air Meet 2002. Net als vorig jaar is ook dit keer de Noorse vliegbasis Ørland in de buurt van Trondheim de locatie waar zon tachtig vliegtuigen uit twaalf NAVO landen neerstreken. Doel van de vliegers is het maken van een Combined Air Operation (COMAO), waarbij één van de twaalf landen de leiding van deze grote vliegtuigformatie op zich neemt.

Daarmee is deze zeer omvangrijke NAVO-oefening een verlengstuk van het Tactical Leadership Program (TLP), een kleinschaliger oefening die zes keer per jaar plaatsvindt, meestal vanaf de Belgische vliegbasis Florennes. Daar leren vliegers leiding te geven aan een formatie van om en nabij de twintig toestellen. "Hier is dat aantal veel groter. In principe moet een force leader leiding kunnen geven aan een onbeperkt aantal toestellen", zegt oefenleider generaal-majoor Tom Bakker van het Headquarters Allied Air Forces North. "Met de tachtig tot honderd die er hier aanwezig zijn kunnen we dus even vooruit", zegt detachementscommandant majoor Ellart Brus van 313 Squadron. "Het is wel jammer dat er geen toestellen van de nieuwe NAVO-partners zijn. Die hadden hier perfect als red air, onze tegenstanders kunnen fungeren."
Maar tegenstanders zijn er natuurlijk wel degelijk. Dat wordt vooraf in het exercise report al aangegeven. Behalve diverse Europese eendheden is een van de meest opvallende deelnemers aan deze groep de Hawaï Air National Guard, een reserve-eenheid van de Amerikaanse luchtmacht dat met F-15A Eagles is gestationeerd op dit subtropische eiland.

De oefening staat onder leiding van het HQ Air North op Ramstein, de eenheid die eveneens de organisatie van het TLP voor zijn rekening neemt. Bakker: "Deze oefening is anders dan bijvoorbeeld Clean Hunter geënt op het hogere vliegerkunnen. Hier werken de vliegers met diepgaande scenarios. De landen die leiding geven iedere dag is dat een andere natie werken ze zelf uit. Wij als Airnorth en TLP-organisatie zien toe op de veiligheid van die plannen." Nederland mocht als eerste aan de bak. Op zich verrassend want normaliter neemt het gastland, in dit geval Noorwegen, de leiding van de eerste missie voor zijn rekening. Door het slechte weer kwam daar niets van terecht, en mocht de Koninklijke Luchtmacht het spits afbijten. Brus: "De oefenleiding neemt dat besluit natuurlijk ook niet zomaar. Met de nadruk op het niet arrogant over willen komen, weet men zeker dat er dàn een goede standaard wordt gezet, net als dat de Noren dat met geoefende vliegers en F-16 MLUs zouden hebben gedaan. Wij werken nu eenmaal veel samen, èn op een hoog niveau, bijvoorbeeld tijdens de Fighter Weapon Instructor Training die over een paar weken op deze basis neerstrijkt." (Foto's: Peter Wiezoreck)

foto: Startende F-16 bij NATO Air Meet 02 (Peter Wiezoreck)