Gemeente Hilversum

Dagboek Jacqueline Slenders

Huizen van plezier

Jacqueline Slenders is de volgende gastschrijfster van het dagboek op de Hilversumse website. Jacqueline vraagt zich af of er niet meer kan met het artistieke en kunstzinnige klimaat vooral voor en door Hilversummers.

Negen maanden geleden kwam Jacqueline in Hilversum wonen. Geen doordachte keuze maar een logistieke oplossing. Jeroen (partner) werkt in Zaandam en ik studeer in Driebergen. Vind dan maar eens wat, om leuk te wonen. Maar ze vond een woning in Hilversum en een eerste rondrit en later wandeling door de stad maakte haar toch wel nieuwsgierig. Mooie gebouwen met waarschijnlijk veel verhaal. Toch viel haar ook op dat er veel winkelpanden leeg staan. Etalages worden gevuld met een rits posters, een reclame bord of een paar t shirts. Erg jammer, je zou er misschien wel heel veel mee kunnen doen.

Ik heb vaak zitten fantaseren wat je met die ruimtes zou kunnen doen. Tijdelijke exposities? Life muziek, theater, chill-out ruimtes voor jong en oud? Een tijdje ben ik met een klasgenootje serieus aan de slag gegaan om een plan samen te stellen. Wij hadden bedacht dat we van die ruimtes een soort inloop exposities zouden maken met een extreem lage drempel, zoals wij dat op de opleiding noemen. Wat niets meer zegt dat je op jouw tijd en op jouw manier naar binnen kunt lopen/zitten staan etc. Je bent vrij om te komen en te gaan. Je hoeft het niet leuk te vinden, het mag wel. Er is nog veel meer gefantaseerd hoor, maar dat komt wel in het dagboek dan.

Gemiste kans
In Hilversum zit het geld en dus de mogelijkheden in de grote instellingen. Niets mis mee hoor maar de beginnende kunstenaars, jonge talenten en amateurs willen ook wat. En het is niet alleen erg jammer voor al dat talent, zegt de studente Culturele en Maatschappelijke Vorming aan Hogeschool de Horst in Driebergen, maar vooral ook een gemiste kans voor Hilversum. Het is soms wel een beetje een dooie boel, zegt ze voorzichtig. Als je even iets anders wilt heb je niet veel mogelijkheden. Denk je eens in: je gaat de stad in en je weet dat je je ergens tijdens het shoppen kunt laten verassen. Je weet nog niet precies wat en waar maar het is er wel. Het wordt dan een stuk spannender om de stad in te gaan.Want je kunt altijd wel ergens terecht in huizen van plezier. Ik noem ze zo omdat ze geëxploiteerd worden door de kunstenaars en de bezoekers. Je kunt er voor van alles terecht. Het is niet de taart eerder de slagroom.