Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Verbeteren werking patiëntenwetten

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

IBE/E-2314204

11 september 2002

Het verbeteren van de rechtspositie van de patiënt is een zaak die al sinds de Structuurnota uit 1974 bovenop de lijst staat. Inmiddels is er in de loop der jaren op dit punt veel bereikt. Er zijn vele wetten tot stand gekomen die aan de versterking van de positie van de patiënt hebben bijgedragen. In de afgelopen jaren is een aantal van deze wetten geëvalueerd. Als gemeenschappelijk aandachtspunt uit deze onderzoeken komt naar voren het beter implementeren ofwel met andere woorden, het ervoor zorgen dat deze wetten in de praktijk beter gaan werken. In de Nota Zicht op zorg zijn hiervoor extra middelen gereserveerd.
Wat de WGBO betreft is er met de KNMG overeenstemming bereikt over een implementatieproject, dat door de KNMG samen met de andere veldpartijen is opgesteld. De KNMG is voornemens om in oktober met het project te starten. Het project heeft een doorlooptijd van anderhalf jaar.

De voornemens met betrekking tot de Wet klachtrecht cliënten zorgsector en de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen nemen steeds concretere vormen aan. Over deze onderwerpen wordt momenteel met de betrokken veldpartijen, de koepels van de aanbieders van zorg, de organisaties ter ondersteuning van cliëntenraden, de patiëntenorganisaties overleg gevoerd. De verwachting is dat dit overleg voor het einde van dit jaar tot resultaat zal leiden. Ik zal u over de voortgang op de hoogte houden.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp