Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

11 september 2002
M. Mijnlieff
023-5113866.
109/2002
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht




College van burgemeester en wethouders:
Raakspanden niet voorgedragen als rijksmonumenten

Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer
De aanvraag voor de rijksmonumentenstatus van verschillende panden in het Raaksgebied wordt niet ondersteund door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlem. Het college vindt de panden niet waardevol genoeg voor de status van rijksmonument. Het college stelt de gemeenteraad voor een negatief advies te geven aan de staatssecretaris. Het verzoek om de Raakspanden aan te wijzen als rijksmonument, is gedaan door Stichting de Hoeksteen en het Cuypersgenootschap. De gemeente moet zonodig belanghebbenden horen en advies uitbrengen aan de staatssecretaris. De hoorzitting voor belanghebbenden is eind augustus geweest. Het college heeft het advies nu gegeven. Het advies wordt - voordat het naar de staatssecretaris gaat - eerst nog behandeld in de openbare vergadering van de commissie Stedelijke Ontwikkeling op 26 september om 19.30 uur en daarna in de gemeenteraad van 9 oktober 2002

Geen nationale cultuurhistorische/monumentale waarde Sinds 1991 is de monumentale status van verschillende panden regelmatig aan de orde geweest. Zo is het gebied bekeken tijdens het zogenaamde Monumenten Inventarisatieproject (1991) van het Rijk en daarna tijdens de inventarisatieronde voor mogelijke gemeentelijke monumenten. Er zijn bij het maken van de plannen voor de Raaks ook onderzoeken gedaan naar de cultuurhistorische waarde en de monumentale waarde. Toen is al gezegd dat in het gebied geen enkel pand voldoende cultuurhistorische of monumentale waarde heeft voor rijksmonument. De HBS-B/Lourens Janszn. Costerschool staat op een lijst van mogelijke gemeentelijke monumenten. De gemeentelijke monumentencommissie heeft in een extra vergadering eind augustus 2002 de procedure én de beoordelingen in de afgelopen jaren de revue laten passeren en opnieuw de aanwezige monumentale waarden bekeken. De monumentencommissie komt tot de conclusie dat zij - als onafhankelijk adviesorgaan van de raad - al vaak naar dit gebied heeft gekeken, de procedure zorgvuldig is geweest en geen van de panden voldoende waarde heeft voor rijksmonument. Het college van burgemeester en wethouders vindt dat er in de hoorzitting van eind augustus en bij de behandeling in de monumentencommissie geen nieuwe informatie naar boven is gekomen die aanleiding geeft tot wijziging van het standpunt. Daarom stelt het college aan de gemeenteraad voor om de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen te adviseren om geen enkel pand in het Raaksgebied op de rijksmonumentenlijst te zetten.

School en kerk behouden
In het ontwikkelingsplan van projectontwikkelaar MAB voor het Raaksgebied blijven de HBS-B/Lourens Jansz. Costerschool en de Jacobskerk met pastorie behouden. Deze worden opgeknapt en krijgen een nieuwe bestemming. Er komen bijvoorbeeld woningen in de HBS-B/Lourens Jansz. Costerschool. De HBS-A/Frans Halscollege op de hoek van de Raaks verdwijnt in deze plannen wel. Daarvoor in de plaats is een nieuwe bioscoop gepland met zeven zalen.