European Commission

IP/02/1286

Brussel, 11 september 2002

Verklaring van 11 september 2002 van de Staatshoofden en Regeringsleiders van de Europese Unie, de Voorzitter van het Europees Parlement, de Voorzitter van de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de eveneens geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Vandaag is het een jaar geleden dat de aanslagen tegen de Verenigde Staten van Amerika werden gepleegd. Duizenden onschuldigen, onder wie een groot aantal Europese burgers, werden op 11 september 2001 het slachtoffer van het terrorisme in New York, Washington en Pennsylvania. Velen zijn als helden gestorven terwijl zij mensenlevens trachtten te redden.

Wij herdenken deze tragische dag met diepe bedroefdheid. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar al diegenen, familieleden en vrienden van de slachtoffers, die in de Verenigde Staten en in de gehele wereld in rouw werden gedompeld door het geweld dat zich een jaar geleden ontketende.

De gebeurtenissen van 11 september hebben ons allen opnieuw doen inzien dat veiligheid en democratie nooit als vaste verworvenheden kunnen worden beschouwd, maar integendeel actief en ononderbroken moeten worden verdedigd. Ook hebben deze gebeurtenissen aangetoond dat de strijd tegen de gesel van het terrorisme, dat op zich een ontkenning vormt van de gemeenschappelijke democratische waarden en beginselen, in het kader van een vastberaden internationale samenwerking moet worden voortgezet. De uitvoerders en opdrachtgevers van de terroristische daden zullen voor de rechter worden gebracht en worden bestraft.

De aanslagen van 11 september hebben geleid tot een internationale samenwerking van een omvang die de laatste decennia zijn weerga niet heeft gekend. In de hele wereld hebben landen zich aaneengesloten tegen de cynische verachting voor het menselijk leven waardoor deze aanslagen werden ingegeven. Deze uitzonderlijke solidariteit moet gehandhaafd blijven en aangemoedigd worden, met name door de dialoog tussen de culturen.

De gebeurtenissen van 11 september hebben duidelijk gemaakt hoe onlosmakelijk onze lotsbestemmingen met elkaar verbonden zijn. De vastberadenheid van de EU om bij te dragen aan de strijd van de internationale gemeenschap tegen het terrorisme zal niet verslappen. Wij zullen de Verenigde Staten en alle andere landen bij deze onderneming terzijde blijven staan, en wij zullen ons ervoor beijveren een rechtvaardige internationale orde op te bouwen, die voor allen vrede en voorspoed zal brengen.