Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

11-09-2002
Alleen illegale bouw van na 1993 aanpakken

Gemeente laat illegale bouwsels van voor 1994 ongemoeid

Burgemeester en wethouders hebben besloten illegale bouwsels waarvan vaststaat dat ze er al waren vóór 1 januari 1994 niet meer aan te pakken. Aanleiding voor dat besluit is een uitspraak van de rechter in Arnhem in een zaak die door de Tuiniersvereniging Starrenbos was aangespannen. Die vereniging moest van B&W ka ssen aan de Garstkampsestraat afbreken die daar al in 1986 waren neergezet. De rechter was het met B&W eens dat de kassen er niet mochten staan, maar verweet de gemeente dat ze te lang had gewacht met optreden. Als de gemeente 14 jaar la ng niets doet (de vereniging werd in 2000 aangeschreven), mag de bouwer er in d e regel op vertrouwen dat de overtreding door de gemeente door de vingers werd gezien.

Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het college besloten gevallen van ille gale bouw van voor 1 januari 1994 met rust te laten. Voor die peildatum is geko zen omdat in 1993 luchtfoto's zijn gemaakt van het hele buitengebied. Daarop is gedetailleerd te zien wat er stond. Van bebouwing die er nadien zonder vergunn ing is bijgekomen, kan dus met behulp van de foto betrekkelijk eenvoudig worden nagekeken of die voor 1994 al aanwezig was.

B&W hopen dat daarmee een termijn in acht wordt genomen die voor de rechter wel aanvaardbaar is. Of dat inderdaad zo is zal pas duidelijk worden als een overt reder van na 1994 in beroep gaat.