---

Ministerie van Defensie



---

Mariniers VS, Frankrijk en Nederland oefenen samen

11-09-2002

Op Curaçao en Bonaire vindt tot vrijdag (13 september) de oefening Deux Tricolores plaats. Het gaat hierbij om een jaarlijks terugkerende oefening van Franse en Nederlandse mariniers waaraan dit jaar ook zestig militairen van het Amerikaanse U.S. Marine Corps meedoen. In totaal zijn bij de oefening zon 300 mariniers betrokken.

Bij Deux Tricolores oefenen de deelnemende mariniers aan de hand van een realistisch scenario in amfibische operaties en de strijd tegen het terrorisme. Zo kwamen gisteren mariniers op Bonaire in actie bij een terroristische aanval op het zenderpark van Radio Wereldomroep. Ook op Curaçao komen in het verdere verloop van Deux Tricolores soortgelijke incidenten voor. De oefening eindigt met een grote amfibische landing op de kust van Curaçao en een aansluitende actie op het oefenterrein Wacao.

Naast de mariniers van de drie landen doen aan Deux Tricolores ook de Nederlandse schepen Hr.Ms. Pelikaan en Hr.Ms. Bloys van Treslong mee alsmede het Franse schip Champlain. Bijzonder is verder de medewerking van het Vrijwilligerskorps Curaçao en een aantal postactieve militairen. Deze postactieven treden op als scheidsrechter. De oefening begon vorige week met verschillende kleinere oefeningen om aan elkaars tactieken te wennen.