Ingezonden persbericht

Persbericht Stichting De Noordzee

Revolutionair Nul-emissie schip kansrijk

Utrecht 11 september 2002 - Milieuvriendelijke zeeschepen kunnen binnen tien tot vijftien jaar over de oceanen varen. Dit stelt Stichting De Noordzee in de vandaag gepresenteerde brochure over het Nul-emissie schip. Een revolutionaire verandering in technologie moet mogelijk worden door een mix van financiële instrumenten, regels en marktwerking.

Stichting De Noordzee is de geestelijke vader van het concept voor een nul-emissieschip; een schip dat geen giftige stoffen uitstoot. De brochure beschrijft de uitkomsten van het door De Noordzee georganiseerde symposium: Nul-emissie schip: Luchtkasteel of zeewaardig? Tijdens deze bijeenkomst, gehouden in de TU Delft, gaven 70 maritieme specialisten hun mening over schone schepen. Eén van de conclusies is dat de technologie binnen afzienbare tijd rijp kan zijn voor een nul-emissie schip. Een voorbeeld is de brandstofcel die momenteel ontwikkeld wordt door scheepsmotoren fabrikant Wärtisilä.

Volgens Stichting De Noordzee zijn regelgeving, financiële instrumenten en marktwerking noodzakelijk om deze revolutionaire technologische veranderingen te stimuleren. De organisatie maakt zich daar sterk voor door de maritieme sector en vooral ook multinationals die veel over zee vervoeren van het concept te doordringen.

Ook draagt de Stichting haar steentje bij door studenten aan de TU Delft en de Hogeschool Haarlem ontwerpen te laten maken, en door het voeren van (inter-)nationale lobby. Zo is het Clean Ship Concept dit jaar als streefbeeld aangenomen bij de Noordzeeministers conferentie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Eelco Leemans, telefoon 030 2340016 en op 06 28276563

De brochure (n pdf) en het nul-emmissie logo zijn te vinden op www.noordzee.n/scheepvaart en aan te vragen bij Stichting De Noordzee op 030 - 23240016

Bijlage: vignet voor het nul-emissie schip, ook in drukkwaliteit beschikbaar


------- Stichting De Noordzee / North Sea Foundation------ Onderdeel van het samenwerkingsverband Kust en Zee Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 fax: 030 - 2302830
http://www.noordzee.nl

Neem gratis de ZEEMAIL, iedere kwartaal een up-date over de zee via Email!