Gemeente Ede

Cultura krijgt Herman Krebberszaal

Burgemeester en wethouders van Ede ondersteunen het voornemen van de Stichting Kunst en Cultuur om de theaterzaal in Cultura te vernoemen naar Herman Krebbers. Krebbers, oud inwoner van Ede, ontving in 2001 de Cultuurprijs van de gemeente Ede als waardering voor zijn bijzondere muzikale prestaties.

De raadsleden Haverhoek en Van Dalen hebben bedenkingen geuit tegen de vernoeming van de zaal naar Krebbers vanwege zijn vermeende oorlogsverleden.

B&W overwegen dat Krebbers in 1947 door de Ereraad voor de muziek in hoger beroep vrijgesproken is van beschuldigingen over zijn oorlogsverleden. Dit wordt ook door het NIOD bevestigd. Bovendien heeft hij tot twee maal toe (in 1958 en in 1973) een koninklijke onderscheiding gekregen. De antecedenten van mensen die voorgedragen worden voor een koninklijke onderscheiding worden altijd uitgebreid onderzocht. Deze onderzoeken hebben niets boven water gebracht dat een koninklijke onderscheiding in de weg had kunnen staan. B&W hebben grote waardering voor de bijzondere muzikale talenten en prestaties van Krebbers en hechten er zeer aan deze waardering tot uiting te brengen door zijn naam aan de theaterzaal van Cultura te verbinden.

technische realisatie:
Terrazur