European Commission

SPEECH/02/379

Romano Prodi

Voorzitter van de Europese Commissie

Herdenking van 9/11

Europese School

Elsene, 9 september 2002

Beste jongens en meisjes,

Beste kinderen,

Een jaar geleden zijn in New York, het Pentagon en de bossen van Pennsylvania heel veel mensen gestorven bij aanslagen van terroristen.

Vandaag herdenken wij alle slachtoffers, vooral de 370 brandweerlieden en politieagenten die zijn omgekomen toen zij het leven van anderen probeerden te redden. Wij leven mee met hun gezinnen en vrienden.

Geweld kan je niet begrijpen. Zelfs voor mij, en ik loop al meer dan zestig jaar mee en heb de waanzin van oorlog en terrorisme al vele malen gezien.

Het is moeilijk je in de gedachten te verplaatsen van de mensen die de aanslagen hebben gepland en uitgevoerd. Ik zou jullie graag duidelijk willen uitleggen waarom ze het hebben gedaan en jullie vertellen wat er in hun hoofd omging. Maar dat kan ik niet.

Wel weet ik zeker dat ze zich hebben misrekend.

Geweld gebruiken om je standpunt duidelijk te maken is onzinnig. Zelfs als je iets te vertellen hebt, hoe kan ik naar je luisteren als je ervoor over lijken gaat?

Dialoog is van levensbelang voor de democratie. Het eerste slachtoffer van terrorisme is de dialoog. Terrorisme is dus de dood van de democratie.

De terroristen die vorig jaar de Verenigde Staten hebben aangevallen wilden aanvallen waar Amerika voor staat. Zij wilden de vrijheid, de vrede en de democratie treffen, waarden die door de hele wereld worden gedeeld. Ze hebben dus ons allemaal aangevallen.

Maar daar zijn zij niet in geslaagd. Waarom? Omdat de leiders van de wereld na de aanvallen zijn bijeengekomen en hebben gezegd: "Nu moeten wij de vrijheid verdedigen; wij moeten vechten voor de democratie, wij moeten werken aan vrede".

We moeten opletten dat we ons niet afsluiten, dat we niet anders praten met kinderen die ergens anders zijn geboren en die naar ons zijn gekomen omdat er in hun land zoveel armoede is.

Deze tragedie heeft ons iets geleerd: wij zijn naar elkaar toegegroeid. Wij kunnen deze wereld wel degelijk veiliger en vreedzamer maken. Dat zijn wij jullie schuldig.