Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Zuivel is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

11-09-2002

Melkveehouders vergoeden schade zuivelacties

Vertegenwoordigers van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de CNV BedrijvenBond hebben vanmorgen afspraken gemaakt om bij een eventueel toekomstig cao-conflict escalaties tussen melkveehouders en stakende zuivelwerknemers te voorkomen. Afgesproken is dat de NMV de schade vergoedt, die in juni tijdens de acties rond de zuivel-cao werd toegebracht aan het regiokantoor van de CNV BedrijvenBond in Drachten. Overigens viel de rekening voor materiële schade nogal mee. Daarmee ziet de CNV BedrijvenBond geen reden de aanklacht tegen de melkveehouders voort te zetten.

Beide partijen zijn het er over eens dat de zuivelcoöperaties een uitermate negatieve rol hebben gespeeld door de melk van boeren niet meer op te halen. Dit moet in de toekomst voorkomen worden. Daarom is vanmorgen de afspraak gemaakt om volgend jaar een brede discussie te houden over de financiële situatie in de zuivelindustrie. Dit zal gebeuren op initiatief van de CNV BedrijvenBond. Voor deze brede discussie worden alle partijen, dus ook de directies van de zuivelcoöperaties uitgenodigd. Het doel van deze discussie is om in de toekomst te voorkomen dat negatieve onderlinge verhoudingen bepalend worden voor het arbeidsvoorwaarden overleg.
Verder wil de NMV in de toekomst door de directies van zuivelcoöperaties nauwer worden betrokken bij het cao-overleg voor de zuivelindustrie. Daarmee hopen de boeren te voorkomen dat ze in de toekomst onverwacht worden geconfronteerd met een actie die direct effect heeft op hun bedrijf.

Nadere inlichtingen:

Jaap Jongejan, coördinator arbeidsvoorwaardenoverleg 030-6348348
Jan Immerzeel, persvoorlichter
030-6348241