Provincie Limburg

Provinciale subsidie voor kleinschalige woonvoorziening

Stichting Kwecoo in Landgraaf

Gedeputeerde Staten stellen een subsidie van 48.894,- beschikbaar voor de bouw van een kleinschalige voorziening voor meervoudig gehandicapten in Landgraaf. Door deze subsidie kan de nieuwbouw nu gerealiseerd worden. De subsidie past uitstekend in de programmalijn 'Wonen, Werken, Zorg'. De subsidie wordt toegekend aan de Stichting KWECOO ('Kleinschalig Wonen, Communicatie Ondersteuning en Ontwikkeling').

De kleinschalige woonvorm is een ouderinitiatief, dat zich richt op behandeling en verblijf van veertien meervoudig, veelal zintuiglijk-communicatief gehandicapte (jong)volwassenen uit de regio Zuid-Limburg. De handicaps betreffen doof-verstandelijk beperkten, doofblinden, blind-verstandelijk beperkten, niet of nauwelijks sprekenden met motorische beperkingen, mensen met ontwikkelingsstoornissen (waaronder autisme). Kenmerkend is dat alle cliënten voor hun dagelijkse communicatie afhankelijk zijn van een vorm van ondersteunende communicatie. De groep cliënten is afkomstig uit de regio Zuid-Limburg.
De belangrijkste uitgangspunten voor dit ouderinitiatief zijn: de cliënten zelf op een structurele wijze (ook nadat ouders/verzorgers op termijn niet meer voor hen kunnen opkomen) zorg ontvangen en kunnen wonen, werken en recreëren en dat zij met behulp van ondersteuning bij communicatie zich kunnen blijven ontwikkelen.

Om de wooncomponent op een structurele wijze vanuit de cliënten te creëren is een samenwerking gezocht met de Woningbouwvereniging Ubach over Worms (WVUOW). WVOUW heeft daartoe een pand aangekocht in Landgraaf, hoek Kerkstraat/Pastoor Scheeperstraat, dat gesloopt zal worden en vervangen door nieuwbouw. De nieuwbouw zal bestaan uit vier etages en een souterrain. Op de drie etages zijn vijftien complete slaapkamers, waarvan één voor een slaapwacht en drie gezamenlijke woonkamers gesitueerd.

Doel van de programmalijn 'Wonen, Werk, Zorg' is te komen tot een forse doorbraak op het terrein van zelfstandig wonen met zorg en welzijn ter vermindering van de wachtlijsten. In het beleidsprogramma 2002 staat vermeld dat veel waarde gehecht wordt aan initiatieven die door zorgvragers of hun ouders zelf worden genomen om hun combinaties van wonen met zorg te realiseren en willen hen ondersteunen bij het overwinnen van obstakels. De Provincie stimuleert en faciliteert initiatieven die bijdragen aan het succesvol zelfstandig wonen en leven van zorgvragers in alle sectoren.
11-9-2002 12:44