Provincie Limburg

Provincie wil verbetering openbaar vervoer Zuid-Limburg

GS vraagt om besluitvorming Light Rail-project

Gedeputeerde Staten hebben een brief geschreven aan minister De Boer van Verkeer en Waterstaat waarin gepleit wordt voor meer geld om het openbaar vervoer in Zuid-Limburg te verbeteren. In de brief wordt met name aangedrongen op een snelle besluitvorming over het Light Rail-project.

Hoogwaardig openbaar vervoer is van groot belang voor regio's met een hoge bevolkingsdichtheid. Naast mobiliteit is de economische bereikbaarheid en de sociale component van een goed openbaar vervoernetwerk een belangrijke voorwaarde. Zuid-Limburg is een stedelijke regio met een hoge bevolkingsdichtheid met economische concentraties in Maastricht, Parkstad Limburg en Sittard-Geleen. Zuid-Limburg heeft samen met de Euregionale stedelijke agglomeratie (met drie miljoen inwoners) een verstedelijkt karakter dat vergeleken kan worden met de Randstad.

Het aanbod van Zuid-Limburgse openbaar vervoervoorzieningen komt er in een vergelijking met de Randstad bekaaid vanaf. De rijksbijdrage voor openbaar vervoer in de Randstad is per inwoner bijna vijf keer zo hoog dan in Zuid-Limburg. Dit terwijl de bevolkingsdichtheid in de Randstad maar anderhalve keer zo hoog is. Deze scheve verhouding vraagt om aandacht. Vooral ook omdat GS verwacht dat investeringen op het gebied van het openbaar vervoer in Zuid-Limburg succesvol zullen zijn. Daarom wordt in de brief aan de minister ook aandacht gevraagd voor het project Light Rail. Met dit project wordt een belangrijke kwaliteitsslag gemaakt voor het openbaar vervoer in Zuid-Limburg. Samen met het streekbusnetwerk zal de Light Rail een goed op elkaar aangesloten openbaar vervoersysteem bieden. Ook heeft dit een positief effect op het terugdringen van het autogebruik, met name voor het woon-werkverkeer.
11-9-2002 12:51