Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 10-09-2002
Onderwerp: Milieu en woonomgeving

Sanering terrein Dellen Wuijts stap dichterbij

Het college van B&W heeft besloten het perceel Groeneweg 71-75 in de Zwolse wijk Assendorp, lokaal bekend als het terrein Dellen Wuijts ? over te nemen van de huidige in faillissement verkerende eigenaar. De gemeente zal de op het perceel aanwezige bebouwing slopen. Na sloop zal de sterk vervuilde bodem van het terrein en het grondwater worden gesaneerd.

Aanleiding
Sinds het begin van de vorige eeuw is op de locatie Dellen Wuijts een textielreinigingsbedrijf gevestigd geweest. Zoals bij vrijwel alle oude chemische wasserijen is ook in het geval van deze locatie sprake van een ernstige verontreiniging van de bodem en het grondwater met chloorhoudende oplosmiddelen. De provincie Overijssel heeft een aantal jaren geleden (1997) reeds vastgesteld dat sprake is van een dusdanig ernstige bodemvervuiling dat sanering prioriteit heeft. Het perceel is op dit moment in handen van een failliete exploitatiemaatschappij. Exploitatie of verkoop van het perceel zullen onvoldoende opleveren om de saneringskosten te kunnen voldoen. Het is om juridische redenen in dit geval evenmin mogelijk de kosten van vervuiling op de vervuiler te verhalen. Daarom heeft de gemeente Zwolle ervoor gekozen het perceel aan te kopen en zelf zorg te dragen voor de sanering.

Sloop
Sinds 15 juli staat het pand op het perceel leeg en is het ongeschikt gemaakt voor bewoning. Tevens is een onderzoek ingesteld naar de aanwezigheid van asbest in het pand. Die blijkt aanwezig te zijn en moet worden verwijderd vóór een begin kan worden gemaakt met de feitelijke sloop. Zodra het asbest is verwijderd wordt het pand tot op de vloer gesloopt. De vloer op de begane grond wordt niet gesloopt. Deze dient als het ware als een deksel op de vervuilde grond en blijft liggen om te voorkomen dat de in de grond aanwezige vluchtige oplosmiddelen vrijkomen.

Sanering
Aansluitend aan de sloop kan de sanering plaatsvinden. De sanering wordt in twee fases uitgevoerd: eerst de bodem en het ondiepe grondwater (tot 10 meter beneden maaiveld) en daarna het diepe grondwater. Het saneringsplan dat hiervoor is opgesteld in inmiddels goedgekeurd door de provincie Overijssel. De sanering van de eerste fase moet in vijf jaar zijn afgerond.

Toekomst
Tijdens fase 1 van de sanering wordt onderzocht op welke wijze het best de verontreiniging op meer dan 10 meter diepte kan worden aangepakt. Hierover bestaat nu nog geen duidelijkheid. In samenspraak met de wijkbewoners heeft de gemeente nog geen besluiten genomen over de toekomstige invulling van het perceel Dellen Wuijts. Dit zal in een later stadium ? in nauw overleg met de omwonenden en het wijkplatform ? gebeuren. Op verzoek van de omwonenden onderzoekt de gemeente of een deel van het terrein gedurende de sanering tijdelijk kan worden ingericht als parkeergelegenheid.

Kosten
Omdat zowel de sloop als de sanering nog moeten worden aanbesteed doet de gemeente in dit stadium geen uitspraken over de kosten die met dit project zijn gemoeid.

Bron: afdeling communicatie Datum van 11-09-2002 tot 18-09-2002