Ingezonden persbericht


Aan de leden van het Presidium

Den Haag, 11
september 2002

Beste collega's,

Met grote verontwaardiging komen wij zojuist van een extra procedurevergadering van de Vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. Op voorstel van een aantal collega's is in deze vergadering een reeds gepland kennismakingsoverleg met de nieuwe minister en staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat afgelast.

Deze zomer is er in de Tweede Kamer gesproken over het initiatief van een aantal fracties om in het kader van een andere werkwijze over te gaan tot het houden van hoorzittingen met nieuwe bewindslieden. Dat initiatief vond voldoende steun in de Kamer en ook premier Balkenende liet zich er positief over uit. In de loop der tijd zijn deze hoorzittingen reeds verwaterd tot het organiseren van zogenaamde kennismakingsoverleggen. Dat is op zich al jammer, omdat het ten koste ging van de oorspronkelijke bedoeling van het initiatief.

Vorige week woensdag heeft het Presidium over de kennismakingsoverleggen gesproken. In onze herinnering achtte het Presidium het wenselijk, dat de overleggen zouden plaatsvinden voor Prinsjesdag en zo mogelijk in alle kamercommissies. In deze lijn blijkt in het geheel niet te worden gehandeld. Wij maken hier ernstig bezwaar tegen. Het is toch een merkwaardige gang van zaken, dat het Presidium probeert vorm te geven aan een andere werkwijze van de Kamer na het aantreden van een kabinet en dat dit vervolgens in verschillende kamercommissies wordt gefrustreerd. Over 'nieuwe politiek' gesproken...
Wij zouden graag in de volgende vergadering van het Presidium willen spreken over de ervaringen die met de 'kennismakingsoverleggen' zijn opgedaan.

Met vriendelijke groet,

Sharon Dijksma

Peter Rehwinkel