Gemeente Albrandswaard


Woninginbraak in Albrandswaard PERSBERICHT

Van:
Gemeente Albrandswaard
Viaductweg 1
Postbus 1000
3160 GA Rhoon
telefoon: 010 - 5061111
fax: 010 - 5018180

Rhoon,10 september 2002

Woninginbraak in Albrandswaard

Zaterdag 7 september j.l. werden inwoners van Albrandswaard geconfronteerd met het feit, dat volgens een onderzoek door het Algemeen Dagblad hun gemeente als meest gedupeerde uit de bus kwam als het gaat om woninginbraak in het jaar 2001.
Ook burgemeester Latenstein van Voorst-Woldringh nam kennis van hetgeen gepubliceerd.

Ook wij zijn hevig geschrokken van deze hoge inbraakcijfers in onze gemeente, al komen ze niet helemaal als een verrassing. In het overleg dat structureel met de politie gehouden wordt is de ernst van de situatie al enige tijd duidelijk, al zet de burgemeester haar vraagtekens bij de cijfers in het AD.

Naar aanleiding van de gesprekken met politie is begin dit jaar een intensief surveillance-offensief ingezet. De voorlopige cijfers voor 2002 geven dan ook een beduidend positiever beeld. In de eerste 8 maanden van 2002 is er een voorlopig aantal van minder dan de helft ten opzichte van de cijfers over 2001 van het AD te zien. De toename in de surveillance en de diverse preventieadviezen en artikelen in de plaatselijke media hebben hier zeker toe bijgedragen.

Natuurlijk is het cijfer nog altijd te hoog en heeft de gemeente duidelijk voor ogen dat actie om verdere daling van de cijfers te bewerkstelligen noodzakelijk is. De gemeente heeft met haar deze maand opgestarte inbraakpreventieproject een duidelijke stap verder in de goede richting genomen.

Het blijft tenslotte een gezamenlijke inspanning van politie, gemeente en de inwoners van Albrandswaard onontbeerlijk om dit project te laten slagen

Het zal u wellicht verbazen dat uit cijfers van de politie blijkt dat de inbraken zich niet concentreren in de nacht- en avonduren. Klokje rond zijn de inbrekers actief en zelfs wordt er op klaarlichte dag meer ingebroken dan s nachts aldus mevrouw Latenstein. Het beveiligen van de woning is de verantwoording van de bewoner, maar laat nog altijd te wensen over. De verleiding om de sleutel op het randje te leggen of even een boodschapje te gaan doen met de achterdeur of ramen wijd open is natuurlijk groot in een gemeente waar men het dorpse karakter juist zo waardeert. Helaas maken de inbrekers (vaak van buiten de gemeente) hier dankbaar gebruik van. We moeten er dan ook samen voor zorgen dat we van die twijfelachtige titel, die ons is opgeprikt, afkomen.