DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming wil duidelijkheid over BPRC-chimpansees

PERSBERICHT

DIERENBESCHERMING EIST DUIDELIJKHEID OVER
TOEKOMST BPRC-CHIMPANSEES NA OVERLIJDEN WALTER

Den Haag, 11 september 2002--De Dierenbescherming is verbijsterd over de gang van zaken rond het overlijden van alweer de derde chimpansee dit jaar in het proefdiercentrum BPRC in Rijswijk. 'We zijn daarom zeer tevreden met de kordate reactie van minister Van der Hoeven (OC&W), die opheldering eist over deze kwestie', aldus directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming. Volgens het ministerie heeft het BPRC zelf sectie op de overleden chimpansee verricht om de doodsoorzaak te achterhalen.

De Dierenbescherming ziet in de handelswijze van het BPRC de zoveelste bevestiging van het feit dat met het proefdiercentrum geen afspraken zijn te maken. Zo bestaat de afspraak dat de doodsoorzaak van overleden apen door externe en onafhankelijke deskundigen moet worden vastgesteld. De Dierenbescherming is van mening dat nu snel duidelijkheid moet komen over het lot van de bijna honderd resterende chimpansees van het BPRC.

In het BPRC in Rijswijk zitten bijna 100 chimpansees, waarvan er ruim 20 geïnfecteerd zijn. Vanwege het kabinetsbesluit om proeven op chimpansees te verbieden, moet er een goede oplossing komen voor hun oude dag. Op 24 april sprak de Kamer met de toen verantwoordelijke minister Hermans over de chimpansees. Tijdens dat overleg drong een overgrote meerderheid van de Kamer er op aan dat zowel de zieke als gezonde chimpansees hun oude dag bij stichting AAP kunnen slijten. Ondanks de toezegging van Hermans om afspraken hierover te maken met stichting AAP, is tot op de dag van vandaag onduidelijk hoe de toekomst er voor de BPRC-chimpansees uitziet. Daarnaast wenste een meerderheid van de Kamer in april dat minister Hermans de afspraken die met de dierentuinen zijn gemaakt over het uitplaatsen van 42 chimpansees zou terugdraaien. Maar ook hierover blijft het angstvallig stil.