---

Ministerie van Defensie



---

Recordpoging vrijeval (Arie Kabbedijk LFD 't Harde)

Recordpoging formatiespringen net mislukt, maar

11-09-2002

Maandag is bij parachutespringen boven de Leusderheide in de lucht een formatie tot stand gebracht van 18 militairen. Ofschoon nog nooit zon grote formatie door militairen was geformeerd, geldt de sprong niet als officieel record. Daarvoor konden de deelnemers elkaar niet lang genoeg vasthouden. Daarmee blijft, ondanks de serieuze poging het record voor militaire parachutisten te verbeteren, dit nog steeds staan op een formatie van veertien militairen.

De grootste militaire formatie vrije val springers ooit lag gedurende tien seconden in de lucht. Springers van landmacht, luchtmacht, marechaussee en marine namen aan deze recordpoging deel. Om het record te verbeteren werden vier sprongen gedaan. "We wilden een twintigmans formatie maar het werd een formatie van achttien personen. Het gaat bij de sprongen puur om het aantal mensen dat elkaar gedurende een bepaalde tijd heeft vastgehouden tijdens de vrije val. In de sprongen die volgden werd wel steeds het aantal mensen dat de formatie vormde verbeterd, maar niet de duur van de formatie, dus formeel is geen nieuw militair record gevestigd," aldus adjudant Van Munster, de organisator. De totale valtijd bedroeg ongeveer zestig seconden.

De organisatie was in handen van adjudant Jack van Munster, terwijl sergeant der mariniers Peter Lankreijer belast was met de springtechnische leiding. Organisatie en briefing van de sprongen vond plaats door majoor Hans Ypma van 11 Luchtmobiel. De parachutisten sprongen uit een C-130 Hercules van de luchtmacht. (foto: Kapitein Arie Kabbedijk, LFD 't Harde)
Recordpoging vrijeval (Arie Kabbedijk LFD 't Harde)