STICHTING EXODUS

Opvang en begeleiding ex-gedetineerden geen Justitietaak meer

Stopzetten subsidie bedreigt voorbestaan Stichting Exodus.

Kalsbeek geeft tegenstandpunt tijdens opening Exodus Leiden.

De Minister van Justitie heeft op 25 juli jl. een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin hij meedeelt dat opvang en begeleiding voor ex-gedetineerden niet tot de kerntaak van Justitie behoort. Direct gevolg hiervan is dat de subsidie die de stichting Exodus hiervoor ontvangt per 1 januari 2003 zal worden stopgezet.

De subsidie is voortgekomen uit een amendement van mevrouw Kalsbeek, ex-staatssecretaris van Justitie, in november 2000. Op 12 september zal Kalsbeek een nieuwe vestiging van Exodus in Leiden openen. Exodus en Kalsbeek zullen tijdens die opening aandacht besteden aan deze dreigende problematiek. Op deze manier wil Exodus de aandacht vestigen op de gevolgen die het voornemen van de minister zullen hebben; afname van veiligheid en het verdwijnen van een vorm van recidivebestrijding en criminaliteitsbestrijding.

Stichting Exodus biedt in acht steden in Nederland opvang en begeleiding van gedetineerden en ex-gedetineerden. Er is een capaciteit van ruim 100 plaatsen. Jaarlijks heeft Exodus een doorstroom van 250 tot 300 gedetineerden en ex-gedetineerden. Deze deelnemers volgen een gestructureerd en uitgebalanceerd programma, dat hen na een verblijf van maximaal 10 maanden naar een nieuw perspectief in de samenleving leidt. Belangrijke doelen die Exodus onder andere stelt zijn het realiseren van werk en scholing, het vinden van zelfstandige huisvesting, het ontwikkelen van een zinvolle vrije tijdsbesteding en het leren aangaan en onderhouden van relaties.

70% van de kandidaten die aan het Exodusprogramma beginnen, ronden dit met succes af (dus met een baan en huisvesting). Het ministerie heeft eerder de resultaten van het werk als goed beoordeeld.

De opvang en begeleiding van gedetineerden (laatste fase detentie) is een dienstverlening die Exodus verricht voor het Ministerie van Justitie. Hiervoor ontvangt Exodus een kostprijs per verblijfsdag van een gedetineerde. De opvang van de ex-gedetineerde omvat 50% van de taakstelling en van het budget van Exodus. Hiervoor ontvangt Exodus een subsidie van het Ministerie van Justitie op basis van een capaciteitsbenutting van 85%.

De minister heeft in zijn brief aan de Tweede kamer aangegeven dat hij het werk van Exodus nuttig en zinvol acht en hij spreekt zijn waardering voor Exodus uit. Toch stopt hij de subsidie aan Exodus. Door zijn voorgenomen maatregel zal Exodus vele honderden ex-gedetineerden, die zich of zelf of via de reclassering melden moeten teleurstellen. Aangezien men zich in de regel enkele maanden van tevoren aanmeldt, zal dit al zeer binnenkort een effect kunnen hebben op het aannamebeleid van Exodus. Daarbij heeft de beslissing van de minister direct effect op de dienstverlening van Exodus in het kader van de gedetineerden, omdat het voortbestaan van Exodus in algemene zin ernstig wordt bedreigd.

Het standpunt van de minister kan niet worden gerijmd met vormen van speerpuntbeleid als criminaliteitsbestrijding, recidivevermindering, veiligheids- en leefbaarheidsbeleid. De drastische uitbreiding van cellen (van 13.000 naar 18.000) zal de roep om goede opvang, door reclassering en gevangeniswezen alleen maar sterker maken.


---

----

Aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de directeur van Exodus Nederland, de heer R.J.W. de Bruijn (06 54698971 of r.debruijn@stichtingexodus.nl).
Het is mogelijk om de opening en de toespraak van mevrouw Kalsbeek op 12 september bij te wonen. Vanaf 16.30 bent u welkom in het Bonaventura college (Burggravenlaan 2 in Leiden). Om 17.00 uur beginnen de toespraken en om 17.45 uur vindt de officiële openingshandeling plaats op Plantage 16, voor de deur van het Exodus-huis. Zij zal daar haar standpunt ten opzichte van de beslissing van de minister nader toelichten.

Stichting Exodus Nederland,
W.G. Plein 382
1054 SG Amsterdam,
Tel. 020 616 98 88
Fax 020 618 00 92
www.stichtingexodus.nl
nederland@stichtingexodus.nl

11 sep 02 15:01