Campina Melkunie

Datum : 11-9-2002
Plaats : Zaltbommel

Campina neemt maatregelen voor versterking concurrentiepositie

Campina heeft vandaag diverse maatregelen aangekondigd om de concurrentiepositie van de onderneming te versterken. Er zijn meer details bekend gemaakt van het plan 'Innovatie Versproductie Nederland'. Daarnaast is voor de komende anderhalf jaar een aantal maatregelen aangekondigd om te komen tot een noodzakelijke beheersing van de arbeidskosten in Nederland.

Deze maatregelen passen in de strategische uitgangspunten van Campina om zowel de efficiency te verbeteren als meer innovatieve producten met toegevoegde waarde op de markt te brengen.

Innovatie Versproductie Nederland
Campina heeft vandaag meer details bekend gemaakt van het plan 'Innovatie Versproductie Nederland', dat begin juli werd gepresenteerd. Dit plan behelst onder meer de sluiting van de productievestiging in Woerden en de nieuwbouw van een specialiteitenbedrijf in Maasdam (bij Rotterdam). De huidige activiteiten van Campina Maasdam worden grotendeels overgeplaatst naar andere vestigingen van Campina Nederland.
In juli werd al bekend dat de Woerdense productie van zure producten, zoals yoghurts, verhuist naar het nieuwe bedrijf in Maasdam. Vandaag heeft Campina het voornemen bekend gemaakt om de Woerdense productie van zoete producten (desserts, puddingen) over te plaatsen naar het Campina-productiebedrijf in Elsterwerda (bij Dresden, Duitsland). Dit heeft marktstrategische en bedrijfseconomische redenen, met name investeringssubsidies en het steeds groter wordende verschil in arbeidskosten tussen Nederland en omringende landen. Elsterwerda is één van de strategische productielocaties van Campina voor desserts in Europa.

Medewerkers hebben keuze
Het plan 'Innovatie Versproductie Nederland' leidt in Nederland in de komende twee jaar tot een afname van 150 arbeidsplaatsen. Vanwege de aanzienlijke vermindering van het aantal arbeidsplaatsen meldde Campina in juli al dat ze niet in staat is om alle betrokken medewerkers intern te herplaatsen.
Voor de betrokken medewerkers heeft een werkgroep, met vertegenwoordigers van de onderneming en de ondernemingsraden, een voorstel gedaan voor een maatwerktoepassing van de sociale regelingen. Kern daarvan is dat medewerkers zelf aangeven of ze hun toekomst binnen of buiten Campina zien. Als een medewerker bij Campina wil blijven, dient een medewerker aan te geven in welke vestiging hij of zij wil werken. Daarmee wordt maximaal rekening gehouden.

Beheersing arbeidskosten
Om de arbeidskosten te beheersen, neemt Campina maatregelen om het aantal arbeidsplaatsen te beperken en om de kosten per werknemer terug te brengen.
Tot einde 2003 vervallen in Nederland circa 250 van de in totaal ruim 3.600 arbeidsplaatsen (FTE's). Die 250 arbeidsplaatsen betreffen vooral functies van indirecten (medewerkers die niet direct betrokken zijn bij de productie). Opgenomen in het aantal van 250 zijn de arbeidsplaatsen die vervallen in het kader van Dairy Storm, het programma om de prestaties van DMV International te verbeteren. De 150 arbeidsplaatsen die vervallen als gevolg van het plan 'Innovatie Versproductie Nederland', zijn niet opgenomen in het aantal van 250.