Gemeente Amsterdam

|
Wethouder Oudkerk: "Lessen uit 'Landschappen van armoede' gedateerd"

Wethouder Oudkerk: "Lessen uit 'Landschappen van armoede' gedateerd"

In het onderzoeksproject "Landschappen van armoede" van G. Engbersen (Erasmus Universiteit) dat vanmiddag wordt gepresenteerd in het instituut voor Maatschappijwetenschappen 'Siswo', zijn twee deelstudies uitgebracht over armoede in Amsterdam-Noord en Amsterdam-Zuidoost. Beide studies zijn gebaseerd op de situatie zoals deze drie jaar geleden was. Het armoedebeleid in Amsterdam is inmiddels drastisch veranderd.

Wethouder Rob Oudkerk deelt de conclusie van de studies dat regelingen eenvoudiger en toegankelijker moeten zijn - zoals nu al in de praktijk wordt gebracht - maar laakt de voorstelling van zaken dat het zou gaan om de huidige situatie. Dit is niet het geval.
Een aantal ontwikkelingen waar in het onderzoek geen rekening mee is gehouden:

* De invoering van de wet Schuldsanering natuurlijke personen (WSNP) per 1 december 1999 waardoor de mogelijkheden voor schuldsanering zijn uitgebreid en het aantal aanvragen voor sanering fors gestegen.

* De introductie van de plusvoorziening, een eenvoudige regeling met een eenvoudig aanvraagformulier, dat ook via een website kan worden opgevraagd. Jaarlijks maken hier tien- tot vijfentwintigduizend huishoudens gebruik van. Per huishouden ontvangen zij op deze manier een extra inkomen van gemiddeld 500 euro.

* Het feit dat inmiddels in vijf stadsdelen een formulierenbrigade werkzaam die hulp kan bieden bij het invullen van formulieren. In 2003 zal de brigade in 10 stadsdelen werkzaam zijn.
* De schuldhulpverlening: in 1999 zijn acht regionale schuldhulpbureaus opgericht en om wachtlijsten te beperken heeft Amsterdam in de afgelopen jaren nog eens 1100 extra trajecten schuldhulpverlening ingekocht.

* Het feit dat voor de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen het percentage bereikte gebruikers 79 % bedraagt met een gemiddeld bedrag van 360 euro per huishouden (43.000).
* Dat onder andere door een koppeling van het bestand van de gemeentebelastingen en de sociale dienst uitkeringsgerechtigden die in aanmerking komen voor een kwijtschelding automatisch bericht krijgen.

De deelonderzoeken geven een goed beeld van de effecten en gevolgen van (langdurige) armoede en zijn een extra stimulans om de lat ten aanzien van het armoedebeleid nog hoger te leggen het gebruik van voorzieningen meer te stimuleren. Iedere Amsterdammer met een laag inkomen, cliënt van de sociale dienst of niet heeft de mogelijkheid om hiervan gebruik te maken. Een van de speerpunten van het college van Amsterdam is dan ook om een eind te maken aan de papieren rompslomp en het geld wat op dit moment ongebruikt blijft goed te besteden.

Amsterdam, 11 september 2002 Herbert Raat ^


-

© gemeente Amsterdam - 11-09-2002