Verbond van Verzekeraars

'Verlofknip' geen reëel alternatief voor spaarloon

Kitty Roozemond, vice-voorzitter van de FNV, acht de huidige kabinetsplannen voor het invoeren van een verlofknip geen reëel alternatief voor de spaarloonregeling. Dat verkondigt ze in de twaalfde aflevering van RTL Z Het Verzekeringsmagazine, die op donderdag 12 september wordt uitgezonden (en op 14 en 15 september wordt herhaald).

RTL Z besteedt in de twaalfde aflevering aandacht aan de plannen van het kabinet om de spaarloonregeling af te schaffen. Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte eind augustus bekend dat de spaarloonregeling per 1 januari 2003 wordt vervangen door de verlofknip, een regeling die werknemers de mogelijkheid biedt om te sparen voor verlof. Via de verlofknip kunnen werknemers hun werk tijdelijk onderbreken. Bij het opnemen van het verlof, verleent de overheid een bonus op het spaartegoed.

De FNV vindt de verlofknip echter geen reëel alternatief voor de spaarloonregeling. Volgens de vakcentrale is de bonus die de overheid geeft nu veel groter en zijn werknemers straks dus een stuk slechter af. Presentator Charles Huijskens praat hierover met Kitty Roozemond. Ook verzekeraars zijn geen voorstander van het afschaffen van de spaarloonregeling. In deze tijd van vergrijzing en grote pensioentekorten in Nederland is de noodzaak om geld te reserveren voor de toekomst groter dan ooit. Het spaarloon is met name voor lager betaalden een essentieel instrument om een aanvullende pensioenopbouw te financieren.

Het Verzekeringsmagazine wordt op donderdag 12 september vier keer uitgezonden (08.00, 08.45, 11.40 en 15.40 uur) en op zaterdag 14 september (11.05 uur) en zondag 15 september (23.55 uur) herhaald. Het Verzekeringsmagazine wordt mede mogelijk gemaakt door het Verbond.

11 september 2002

---