European Commission

SPEECH/02/377

Romano Prodi

Voorzitter van de Europese Commissie

Een jaar na 11 september

Europees Parlement

Brussel, 11 september 2002

Geachte voorzitter,

Excellenties,

Dames en heren,

Een jaar geleden doodden terroristen duizenden onschuldige mensen in New York, Washington en Pennsylvania. Velen stierven bij onzelfzuchtige en heldhaftige pogingen om het leven van anderen te redden. De tijd heeft onze gevoelens van verdriet en woede nog niet kunnen temperen. De familieleden en vrienden van de slachtoffers in de Verenigde Staten en de rest van de wereld zijn in onze gedachten en gebeden.

Die dag zal de geschiedenis ingaan als een dag van schande. Bij de herdenking van de afschuwelijke aanslagen staan de volkeren van heel Europa achter het Amerikaanse volk, zoals Amerika dit heeft gedaan tijdens de donkerste dagen van de Europese geschiedenis.

Het was niet alleen Amerika dat werd aangevallen. Ook de waarden die alle beschaafde naties ter wereld delen en onze gemeenschappelijke visie op de rechten van volkeren en personen werden aangevallen. Het spreekt vanzelf dat onze lotsbestemmingen met elkaar verweven zijn in de wereld die ons op 11 september werd toevertrouwd.

Het gruwelijke afgelopen jaar heeft er ons op brutale wijze aan herinnerd dat vrede, veiligheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn en dat wij er iedere dag voor moeten strijden. Dat is een ongehoord moeilijke opdracht die wij enkel kunnen vervullen dankzij internationale samenwerking, open dialoog en multilateraal optreden.

De Europese Unie zal altijd schouder aan schouder staan met de Verenigde Staten in tijden van nood. Het kan zijn dat wij van mening verschillen over specifieke kwesties, maar dat is niet meer dan de normale democratische discussie tussen landen die in vriendschap en broederschap met elkaar verbonden zijn. Maar wanneer het erom gaat onze sociale en humane waarden te verdedigen, zijn wij eensgezind.

De strijd tegen het terrorisme vereist evenwel niet enkel het gebruik van geweld. Wij moeten verder kijken, naar de diepere oorzaken. Wij moeten de voedingsbodem van het terrorisme aanpakken. Om de historische strijd tegen de terreur te winnen, moeten wij de armoede verslaan, waar die zich ook voordoet, discriminatie en uitsluiting in welke vorm dan ook bestrijden en de muur tussen Noord en Zuid neerhalen.

Europa moet zich aan het hoofd stellen van deze nieuwe veldtocht voor vrede, gerechtigheid en solidariteit. Samen met de Verenigde Staten en alle andere naties ter wereld kunnen wij de grondslagen leggen voor een nieuw model van internationale coëxistentie.