Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 11-09-2002
Onderwerp: Sport en recreatie

Groot sportpark in Stadshagen

In Stadshagen komt een sportpark met een gezamenlijke oppervlakte van circa 18 hectare. De sportvoorzieningen maken deel uit van een centraal wijkpark ter grootte van 32 hectare. Nu het plan van aanpak is vastgesteld door het college van B en W, is dat het startsein voor voorbereiding, planning, financiering en realisatie van de sportvoorzieningen. Bij voorkeur bestaande verenigingen in Zwolle komen voor gebruik van de nieuwe sportaccommodatie in aanmerking. Uitgangspunt is een gewenste evenwichtige spreiding, ook in de toekomst, van sportaccommodaties in de stad Zwolle met gezonde en levensvatbare verenigingen als gebruikers.

Het Sportpark
Het sportpark biedt voorzieningen voor de wijk Stadshagen, maar er kunnen ook voorzieningen voor de hele stad Zwolle worden gerealiseerd. De locatie betreft een gebied in de Weteringzone en Stadshagen II. Een gebied van 1,5 kilometer lengte direct ten noordwesten van Stadshagen I, tussen de Milligerplas en de spoorlijn Zwolle ? Kampen. Omdat het openbare voorzieningen betreft die gerealiseerd worden voor de bewoners, worden de bewoners in het ontwikkelingstraject van de voorziening bij de planontwikkeling betrokken. Om de voorzieningen zo efficiënt mogelijk te gebruiken wordt gestreefd naar een multifunctioneel gebruik. Er wordt onderzocht op welke manier dat ingevuld kan worden.

Sportspreiding
Omdat Zwolle al een zeer groot aantal voetbalverenigingen telt, is het niet wenselijk om in Stadshagen nieuwe verenigingen te laten ontstaan. Bovendien kan geprofiteerd worden van bestaande bestuurlijke kracht, deskundigheid en organisatie. Het is de bedoeling dat er een aantal bestaande sportverenigingen in Zwolle verhuizen naar Stadshagen die zich daar verder kunnen ontwikkelen.
De toewijzing van een sportvereniging gebeurt aan de hand van een evenwichtige sportspreiding in de stad Zwolle. Verhuizingen hebben tot gevolg dat elders in de stad ruimte vrij komt die dan een andere invulling moet krijgen. Dat moet aan de hand van het meerjaren beleidsplan. Uitgangspunten daarvoor zullen zijn gericht op het stimuleren en daadwerkelijk participeren in nieuwe ontwikkelingen in het beleidsveld sport en het realiseren van een optimale spreiding van sportvoorzieningen over het stedelijke gebied.
Verenigingen die in aanmerking komen voor gebruik van de nieuwe sportaccommodatie worden door de gemeente in de komende weken uitgenodigd voor een gesprek. Door middel van onderzoek wordt een betrouwbare en nauwkeurige voorspelling gegeven van vraag naar en aanbod van sportvoorzieningen alsmede de spreiding hiervan.

Planning
Na de vaststelling van het plan van aanpak, volgt een periode van onderzoek, inventarisatie, grondverwerving enzovoort. Volgens planning worden, op zijn vroegst, in 2004 de eerste sportvelden aangelegd. Het totale sportpark kan in 2008 gereed zijn. Via gesprekken en onderzoek wordt bekeken welke sporten ermoeten komen en welke verenigingen er eenplaats kunnen krijgen. Als alles volgens planning verloopt zal hier eind 2002 meer bekend over zijn.

Zie ook:
Stadshagen II structuurplan

Externe instanties:
Stadshagen stadsdeel aan het Zwarte Water

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 11-09-2002 tot 18-09-2002