Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Utrecht, 11 september 2002

Taaie milieuproblemen smeken om
uitvoering van Milieubeleidsplan

Op een aantal milieuterreinen, zoals verkeerslawaai, is de afgelopen jaren vooruitgang geboekt, zo laat het RIVM weten in de nieuwste Milieubalans. Maar de Milieubalans 2002 brengt helaas ook slecht nieuws. De uitstoot van het broeikasgas CO2 groeit nog steeds. Het halen van de verplichtingen uit het Kyotoverdrag dreigt buiten bereik te raken. De kans op een grote vlieg- of ontploffingsramp is zeer waarschijnlijk groter geworden. En de maatregelen tegen verzuring en vermesting (door vooral de landbouw en het autoverkeer) zijn onvoldoende om de Europese verplichtingen na te komen en de achteruitgang van de natuur een halt toe te roepen.

Om deze grote en taaie milieuproblemen aan te pakken is het zaak dat het kabinet Balkenende afziet van de bezuinigingen op natuur- en milieubeleid en met voortvarendheid zijn schouders gaat zetten onder de uitvoering van het Vierde Nationale Milieubeleidsplan (NMP4). Dit plan, verleden jaar vastgesteld door regering en parlement, bevat de goede lange termijn strategie voor de zo noodzakelijke verduurzaming van onze landbouw, energievoorziening en mobiliteit.
Maar er zijn zeker ook maatregelen nodig op de korte termijn. Bijvoorbeeld een extra beleidsimpuls voor verbetering van het openbaar vervoer en fietsvoorzieningen, waardoor de leefbaarheid zeer zal verbeteren en milieuproblemen zullen verminderen.
De consument gebruikt steeds meer stroom voor elektrische apparaten, rijdt meer auto en vliegt meer, zo stelt de Milieubalans. Dit is een belangrijke oorzaak van de toename van de uitstoot van CO2. Daarom is het nodig dat de overheid maatregelen neemt om duurzaam, energiesparend gedrag te stimuleren en onduurzaam gedrag op zijn minst te ontmoedigen. Dat kan het beste met prijsmaatregelen, volgens het principe 'de vervuiler betaalt'.

Interessant is dat geluidarm asfalt en snelheidsbeperking kosteneffectieve maatregelen blijken te zijn om verkeerslawaai in de stedelijke leefomgeving te beteugelen. Natuur en Milieu vindt dat deze maatregelen ook gestimuleerd moeten worden in het landelijk gebied. Fietsers en wandelaars kunnen dan meer en vaker genieten van een hooggewaardeerde maar nog veel te schaarse kwaliteit van het buitengebied: stilte.

Nadere inlichtingen:
Willem-Jan van Grondelle, tel. 030-2331328 (privé 035- 6241038)
Marijke Brunt, tel. 030-2331328 (privé 030-2316169)