Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 11 september 2002

Gemeenschappelijke verklaring over Irak van de groenen van Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland en de groenen in het Europees Parlement


Ondergetekenden van dit persbericht verzetten zich tegen het voornemen van de Verenigde Staten om een oorlog tegen Irak te beginnen. Zij verklaren zich in hun protest solidair met iedereen die dezelfde bezwaren heeft geuit.

Volgens ons moet de VN-veiligheidsraad zich eendrachtig uitspreken voor een herneming van de inspecties in Irak op basis van Resolutie 1284 (1999). Anderzijds moet Irak de verzekering krijgen dat de op die manier verkregen informatie niet gebruikt zal worden voor andere doeleinden dan die voorzien in Resolutie 1284.

Terwijl Resolutie 1284 in werking wordt gesteld moet een verdere versoepeling of opheffing worden overwogen van de sancties die de Iraakse burgerbevolking treffen.

Wij zijn ervan overtuigd dat democratie in Irak niet ten koste mag gaan van de vrede in de regio. De Europese Unie moet eerst mee ijveren voor een democratisch bewind in Irak door de ontwikkeling van de civiele maatschappij te steunen. We benadrukken nogmaals dat vooruitgang in het vredesproces van het Midden-Oosten de topprioriteit in de regio moet blijven. Dat zal ongetwijfeld een positieve invloed hebben op de situatie van de hele regio.

Wij zullen deze standpunten in de diverse parlementen verdedigen, en in de regeringen waar we deel van uitmaken.

Daniel COHN-BENDIT (Co-voorzitter Groene groep in het Europees parlement), Monica FRASSONI (Co-voorzitter Groene groep in het Europees parlement), Pierre JONCKHEER (Vice-voorzitter Groene groep in het Europees parlement), Reinhard BÜTIKOFER (Algemeen secretaris Bündnis90/Die Grünen - Duitsland), Franz FLOSS (Algemeen Secretaris Die Grünen - Oostenrijk), Jos GEYSELS (Politiek secretaris Agalev - België), Marc HORDIES (Federaal Secretaris, Ecolo - België), Viviane LOSCHETTER (Woordvoerster Déi Gréng - Luxemburg), Alfonso PECORARO SCANIO (Voorzitter Federazione dei Verdi - Italië), Paul ROSENMÖLLER (Fractievoorzitter Groenlinks Tweede Kamer, Nederland), Dominique VOYNET (Nationaal Secretaris Les Verts - Frankrijk)
---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/