Raad voor de Transportveiligheid

RAAD V D TRANSPORTVEILIGHEID

Systemen ontwerpen voor melden van onveiligheid

PERSBERICHT
EMBARGO tot 11 september 2002 16:30 uur

Mr. Pieter van Vollenhoven:

Systemen ontwerpen voor melden van onveiligheid

Den Haag, 11 september 2002

Veiligheid is niet meer een taak van de overheid alleen, maar een taak voor de samenleving als geheel. Dat betekent dat er meer naar de samenleving moet worden geluisterd, Dit stelde de heer mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid en beoogd voorzitter van de aanstaande Onderzoeksraad voor Veiligheid tijdens een symposium in Den Haag van het Benelux- Universitair Centrum over het onderwerp 'Lessen van 11 september'.

Onze maatschappij is, zo zei de heer van Vollenhoven ingewikkeld en uitermate kwetsbaar geworden. Die kwetsbaarheid waarvan ook terroristen gebruik kunnen maken wordt extra gevoed omdat wij slordig met het onderwerp veiligheid om gaan.

Naar het oordeel van de heer van Vollenhoven blijkt bij onafhankelijke onderzoeken en parlementaire enquêtes steeds weer, dat de samenleving allang op de hoogte is van ons onveilig reilen en zeilen. Wij worden echter niet opgevoed in een cultuur waarin het gewaardeerd wordt als je hiervan iets zegt of hier melding van maakt. Het pad van klokkenluiders gaat niet over rozen en met het gebruik van het begrip 'kliklijn' wordt al aangegeven hoe hier over wordt gedacht. Voorkomen moet worden dat wij in een verklikkermaatschappij moet leven, zo stelt de heer van Vollenhoven.

Het pleit er daarom voor een systeem te ontwikkelen dat luistert naar de geluiden van de maatschappij op dit gebied, met inachtneming van de woorden Vrijheid en Veiligheid.

De heer van Vollenhoven wees ook nog eens op de noodzaak het verkokerde denken van de overheid op het gebied van veiligheid te doorbreken. De verschillende veiligheidsonderwerpen zijn immers verdeeld over diverse departementen. Een betere coördinatie is dringend geboden. 'Helaas kennen wij nog geen veiligheidsminister of veiligheidscoördinator'.

Het onderwerp 'veiligheid' delft naar zijn oordeel bovendien te vaak het onderspit tegenover andere en dan met name economische belangen.