GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 11 september 2002 17:51
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Milieubalans RIVM toont noodzaak extra inspanning voor milieu

(11 september 2002)

Paars is er niet in geslaagd haar milieudoelen te bereiken. Het kabinet Balkenende brengt die doelen nog verder buiten bereik. Het is hoog tijd voor aanvullende milieumaatregelen. De milieubalans van het RIVM toont aan dat het beleid van Paars II onvoldoende was om een verslechtering van landschap, natuur en milieu te voorkomen. Het RIVM heeft de plannen van de nieuwe regering nog niet doorgerekend. Maar waar het Paarse milieubeleid al fors tekortschoot, zal blijken dat het kabinet Balkenende een nog verdere achteruitgang veroorzaakt.

Voorbeelden:


- Het terugdringen van broeikasgassen conform de Kyoto-afspraken lukt niet met het bestaande beleid. De uitstoot van broeikasgassen is in 2001 zelfs harder gestegen dan de economische groei. De voorstellen van de nieuwe regering uit het strategisch akkoord verergeren dit probleem. Autorijden wordt de komende jaren goedkoper, groene energie en openbaar vervoer worden duurder.
- Lucht en water worden schoner. Toch lukt het niet om onder de EU-emissieplafonds te blijven en om de achteruitgang van de natuur te stoppen. Deze achteruitgang zal versnellen met het beleid van het kabinet Balkenende; bijvoorbeeld de uitstoot van stikstofoxiden zal toenemen doordat het kabinet niets doet om weg- en vliegverkeer af te remmen.
- Een succesvolle Paarse maatregel is de invoering van de mineralenboekhouding. De vervuiling met mest door de landbouw vermindert hierdoor sterk. Juist deze regeling dreigt te worden afgeschaft door het kabinet Balkenende.
GroenLinks zal premier Balkenende bij de Algemene Beschouwingen om een aanvullend pakket milieumaatregelen vragen. Dit is noodzakelijk om de verslechtering van het milieu een halt toe te roepen. In ieder geval is er aanvullend beleid nodig voor het welslagen van het klimaatbeleid en voor het realiseren van de EU-emissieplafonds voor water en lucht. De mineralenboekhouding voor de landbouw moet overeind blijven.

Wijnand Duyvendak
Arie van den Brand


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -