Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal                       Postbus 90801
Binnenhof 1a                                                                       2509 LV Den Haag
Anna van Hannoverstraat 4
2513 EA  DEN HAAG                                                                  Telefoon (070) 333 44 44
Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk SV/A&L/02/65493

Onderwerp Datum besluiten tot afschaffing Pemba en beperking 11 september 2002 eigenrisicodragen kleine bedrijven

In de Ministerraad van 6 september 2002 is gesproken over het besluit tot wijziging van het Besluit premiedifferentiatie WAO en het Besluit beperking eigenrisicodragen kleine bedrijven. De basis voor beide besluiten is gelegen in het Strategisch Akkoord (Kamerstukken 2001 ­ 2002, 28375, nr. 5, Tweede Kamer). De Ministerraad heeft met beide besluiten ingestemd.
Ik ben voornemens op zeer korte termijn de Raad van State om advies te vragen over beide besluiten.
Met het besluit tot wijziging van het Besluit premiedifferentiatie WAO wordt de premiedifferentiatie voor bedrijven met maximaal 25 maal de gemiddelde loonsom materieel afgeschaft per 1-1-2003. Kleine bedrijven in de publieke WAO-verzekering zijn vanaf 1-1- 2003 een gedifferentieerde premie verschuldigd die gelijk is aan de voor alle bedrijven geldende rekenpremie. Hun opslag of korting wordt op nihil gesteld. Zo worden hun Pemba- lasten omgeslagen over alle bedrijven.
Kern van het Besluit beperking eigenrisicodragen is het per 1-1-2003 vervallen van de mogelijkheid voor kleine bedrijven om eigenrisicodrager te worden. Kleine bedrijven die op per 1-1-2003 eigenrisicodrager zijn (geworden), kunnen dat blijven. Het handhaven van de mogelijkheid om eigenrisicodrager te worden zou niet logisch zijn. De gedifferentieerde premie en het eigenrisicodragen zijn de twee vormen van premiedifferentiatie die binnen Pemba mogelijk zijn. Afschaffing van premiedifferentiatie onder handhaving van de mogelijkheid tot eigenrisicodragen leidt daarnaast mogelijk tot een vliegwieleffect. De telkens `beste' risico's zouden kunnen besluiten uit de publieke WAO-verzekering te treden, nu het verschil tussen eigenrisicodragen en de verschuldigde premie na afschaffing van de premiedifferentiatie groter kan zijn dan thans het geval is.



2

Het financiële draagvlak voor de publieke WAO-verzekering neemt navenant af en zal uiteindelijk mogelijk wegvallen.
De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,
(mr. A.J. de Geus)