Nieuwsbericht

zondag, 11 september 2002, 16.45 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Afval uit XTC-laboratorium aangetroffen
Koedijk, woensdag 11 september 2002.
Maandagmorgen 9 september 2002, werd door de beheerder van het Geestmerambacht in de berm van het Vlasgat een groot aantal jerrycans en vuilniszakken met onbekende inhoud aangetroffen. Door medewerkers van de afdeling milieu van het district Noord-Kennemerland werd ter plaatse een onderzoek ingesteld. In de berm naast de rijbaan werden 23 jerrycans aangetroffen gevuld met onbekende vloeistoffen. Tevens lagen in de directe omgeving van deze jerrycans een twintigtal vuilniszakken gevuld met een poederachtige stof. De wijze waarop deze spullen werden aangetroffen wijst er op dat ze in grote haast uit een auto zijn gegooid. Van alle stoffen zijn monsters genomen waarna de zakken en jerrycans door een gespecialiseerd bedrijf zijn afgevoerd. Het sterke vermoeden bestaat dat het hier gaat om afvalproducten van een XTC-laboratorium. Een onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (voorheen het Gerechtelijk Laboratorium) moet hier uitsluitsel over geven. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de aangetroffen stoffen.

Boot gestolen
Noord-Scharwoude, dinsdag 10 september 2002.
Dinsdag heeft de eigenaar van een plezierboot aangifte gedaan van diefstal van het vaartuig. De boot lag afgemeerd in het water nabij de Roskamsluis. De eigenaar was op 28 juli voor het laatst op zijn boot geweest. Toen hij dinsdagmorgen bij de sluis kwam bleek de boot te zijn verdwenen. De boot is van het merk Placon, type 650 en beige van kleur met een groen kap.

Twee gewonden na aanrijding
Oterleek, dinsdag 10 september 2002.
Dinsdagavond vlak voor 18.00 uur ontstond een aanrijding op de Huygendijk tussen de Dorpsstraat en de Polderweg. De bestuurster van een personenauto, een 31-jarige vrouw uit Hoorn wilde een tractor met giertank inhalen. Hierbij zag zij te laat dat uit tegenovergestelde richting een auto naderde bestuurd door een 34-jarige vrouw uit Alkmaar. Een frontale aanrijding was het gevolg. Eén van de auto's botste hierbij tegen de giertank waardoor die vervolgens lek raakte waardoor een groot deel van de inhoud op het wegdek terecht kwam. De beide bestuursters raakten gewond en zijn voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Alkmaar. De twee auto's raakten zwaar beschadigd.

Auto uitgebrand
Schoorl, woensdag 11 september 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd brand ontdekt in een auto die geparkeerd stond op parkeerterrein aan de Voorweg. De auto werd volledig door het vuur verwoest. De twee, aan beide zijden van deze auto geparkeerde voertuig, raakten zwaar beschadigd. Door de hitte waren verschillende onderdelen gesmolten en was lakschade ontstaan. Het vermoeden bestaat dat de brand is aangestoken.

Rijden onder invloed van alcohol
Castricum, woensdag 11 september 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd de bestuurder van een personenauto, een 22-jarige man uit Uitgeest, aangehouden op de Ruiterweg. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 505 ug/l. Dat is ruim tweemaal de toegestane waarde van 220 ug/l.

Inbraak bedrijven
Alkmaar, woensdag 11 september 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een bedrijfspand aan de Edisonweg. Men kwam binnen door het vernielen van een raam. In het pand werden verschillende vernielingen aangericht. Zo werden een aantal deuren geforceerd en ramen vernield. Op dit moment kan nog niet worden vastgesteld of en zo ja wat voor goederen zijn verdwenen.
In dezelfde nacht werd ingebroken een garagebedrijf aan de Smaragdweg. Ook hier kwam men binnen door het vernielen van een raam waardoor men in een kantoorruimte kon komen van het bedrijf. Voor zover bekend werden geen goederen weggenomen.

NOORDKOP

Verkeerscontroles
Den Helder / Middenmeer, dinsdag 10 september 2002. Dinsdagmorgen werden op de Schoolweg en de IJsselmeerstraat in Den Helder verkeerscontroles gehouden. Twee bestuurders kregen een bekeuring omdat zij te snel reden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 78 km/u terwijl de maximum toegestane snelheid ter plaats 50 km/u is. Drie andere bestuurder werden bekeurd omdat zij geen autogordel droegen.

Dinsdagavond werd een snelheidscontrole gehouden op de Schagerweg in Middenmeer. Drie bestuurders werden bekeurd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 109 km/u terwijl ter plaatse een maximumsnelheid geld van 80 km/u.

Vrouw gewond na val met fiets.
Schagen, dinsdag 10 september 2002.
Dinsdagmiddag raakte een vrouw (geen personalia bekend) gewond nadat zij met haar fiets ten val was gekomen. De vrouw reed over de Rensgars en gleed op de natte straatklinker weg met haar fiets. Hierdoor viel zij op straat en brak daarbij haar enkel. Zij is overgebracht naar het ziekenhuis.

Diefstal auto's
Den Helder / Anna Paulowna, dinsdag 10 september 2002. In de nacht van maandag op dinsdag werd een personenauto gestolen vanaf de Wierbalg in Den Helder. Het betreft een auto van het merk Opel, type Kadett. De auto is wit van kleur en voorzien van het kenteken SY-47-RX.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd een auto gestolen vanaf de Zwaluwstraat in Anna Paulowna. Ook hier gaat het om een auto van het merk Opel, type Kadett hatchback. Deze auto is zwart van kleur en voorzien van het kenteken XY-43-FX.

WESTFRIESLAND

Kudde koeien zorgt voor veel overlast
Twisk, dinsdag 10 september 2002.
Een groot aantal veehouders in de omgeving van Twisk hebben dinsdagavond meegedaan aan een zoektocht naar een aantal uitgebroken koeien. Omstanders hadden de dieren zien lopen over de Bennemeersweg. Een zoektocht naar de dieren had in eerste instantie geen resultaat. Al snel werd de politie geassisteerd door een groot aantal veehouders uit de omgeving. Koeien zijn van nature nieuwsgierig dieren. Zij kwamen dan ook uit zichzelf naar de groep zoekenden toe lopen. Vervolgens konden de beesten worden overgebracht naar het land waar zij thuis hoorden. Hoe de dieren op de openbare weg konden komen is niet bekend.

Computers gestolen uit winkelbedrijf
Enkhuizen, woensdag 11 september 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een winkelbedrijf aan de Westerstraat. Men kwam in de winkel door het vernielen van een winkelraam. Vermoedelijk heeft men eerst geprobeerd om een toegangsdeur te vernielen om op die manier binnen te komen. Vanuit het pand werden twee laptop computers weggenomen. Mogelijk zijn ook rookartikelen uit de winkel ontvreemd. Eventuele getuigen van deze inbraak worden verzocht contact op te nemen met de politie in Enkhuizen, telefoon 0900-8844.

Twee jongens aangehouden op gestolen bromfiets
Grootebroek, woensdag 11 september 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag werden twee jongens van 17 en 19 jaar en afkomstig uit Hoorn, aangehouden op de Verlengde Raadhuislaan. De twee reden op een bromfiets die gestolen bleek te zijn. De politie kwam hen op het spoor nadat er een melding was binnen gekomen van een bedrijfsinbraak (dit bleek overigens een loos alarm te zijn). Op weg naar de melding zagen agenten de twee rijden. Bij het zien van de politie reden zij met hoge snelheid weg. Na een korte zoektocht werden ze aangetroffen in een greppel. De twee zijn voor onderzoek overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten