Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW Woensdag 11 september 2002

Maatregelen tegen fraude bij MINA-fonds

Het team dat het MINA-fonds beheert, wordt - met ingang van vandaag - onder toezicht geplaatst van de afdeling Boekhouding en Begroting van het departement LIN, waartoe de milieu- administratie behoort.
Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua beslist. De beslissing kwam er nadat bij de controle van de fraude gepleegd door een jonge stagiaireboekhoudster, een tweede geval van fraude werd vastgesteld. De omvang van deze fraude is volgens de huidige gegevens veel beperkter. Het parket is over de nieuwe fraudezaak ingelicht. De betrokken werknemer heeft bekend en een administratieve tuchtprocedure werd ingezet.

In afspraak met het parket wordt door de afdeling Boekhouding en Begroting van het departement LIN (Leefmilieu en Infrastructuur) een interne controle uitgevoerd. Dit onderzoek wordt momenteel uitgevoerd voor het jaar 2002. Daarbij kwam een nieuw fraudegeval aan het licht.
De minister heeft nu aan de secretaris-generaal van het departement, Fernand Desmyter, opdracht gegeven om alle maatregelen te nemen die zich opdringen om de goede werking van het MINA-fonds te verzekeren.

Beslist werd dat:


- het onderzoek onder toezicht van de dienst Interne Audit van de Vlaamse overheid wordt uitgebreid naar de voorgaande boekjaren en naar andere fondsen

- het team dat het MINA-fonds beheert in de toekomst wordt aangestuurd door de afdeling Boekhouding en Begroting van het departement

- de afdeling een grondige analyse maakt van het bestaand systeem van werken en voorstellen formuleert die de mogelijkheid tot frauderen aan banden legt
- de afdeling via de secretaris-generaal regelmatig rapporteert aan de minister

- de afdeling bijkomende controles uitvoert.
Op die manier wil de minister paal en perk stellen aan de misbruiken die blijkbaar hebben plaatsgevonden. Zij drukt er daarnaast op dat het hier gaat om misbruiken van enkelingen tegenover de vele honderden ambtenaren uit haar diensten die haar volle vertrouwen blijven genieten.

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 12
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be