Gemeente Dalfsen

11-09-2002

Snelheidsregistratie met een lach

Dalfsen - De gemeente Dalfsen heeft een snelheidsregistratiesysteem aangeschaft dat meer doet dan registreren alleen. Het geeft de weggebruiker die zich aan de snelheid houdt ook nog een extra schouderklopje mee. Het systeem past helemaal in de geest van de tweede fase van Duurzaam Veilig. Werd in de eerste fase vooral infrastructureel gewerkt, in de tweede fase gaat het ook om het gedrag op de weg.
Als de weggebruiker zich houdt aan de ter plaatse geldende snelheidslimiet, dan verschijnt in het display na de snelheidsvermelding een lachend gezichtje. Rijdt men harder, dan verschijnt de snelheid, gevolgd door een verdrietig gezicht. Laat de hardrijder zijn snelheid vervolgens zakken tot de limiet, dan tovert hij alsnog het lachende gezichtje in het display. Het systeem is mobiel, zodat het bij verschillende projecten kan worden ingezet.

Het snelheidsregistratiesysteem zal op woensdag 18 september onder toeziend oog van wethouder G. Veldhuis (verkeer) geïnstalleerd worden aan de Kerkstraat in Lemelerveld. Deze straat staat al langer in de belangstelling als het gaat om de geldende maximumsnelheid en de eventueel benodigde aanpassingen. De Kerkstraat wordt volgend jaar gereconstrueerd. Aanwonenden zijn in het kader van die reconstructie gevraagd bij de gemeente aan te geven welke (verkeers)problemen zij ter plekke signaleren. Met het nieuwe snelheidsregistratiesysteem kunnen nu basisgegevens worden vastgelegd over hoe hard er daadwerkelijk wordt gereden. Tevens is dit de eerste test voor het systeem: heeft het inderdaad het gewenste (afremmende) effect op de weggebruiker?